Pod koniec minionego roku średnie ceny tłuszczów roślinnych były większe niż przed rokiem.
W analizowanym miesiącu konsumenci za oleje roślinne płacili więcej o 0,5% niż w listopadzie 2019 r. i o 2,4% niż w grudniu 2018 r. Cena margaryn ukształtowała się w granicy niższej o 3,2% niż miesiąc wcześniej, ale wyższej o 1,1% niż w roku poprzednim.
W omawianym okresie cena detaliczna olejów roślinnych była o 0,3% większa niż w roku poprzednim, a margaryn – mniejsza o 0,3%.
Rosnące od początku sezonu 2019/2020 ceny zbytu oleju rzepakowego przełożyły się na zwyżkę jego cen detalicznych. Jak wynik z danych GUS w grudniu 2019 r. konsumenci za olej rzepakowy płacili 6,36 zł/litr, czyli więcej o 2% niż przed miesiącem i o 7% niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com