| Autor: redakcja1

Wzrost przerobu rzepaku

W I połowie br. krajowy przerób rzepaku był większy rok wcześniej.

Wzrost przerobu rzepaku
Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego wyprodukowały 521,9 tys. t surowego oleju rzepakowego, czyli o 6% więcej niż w I półroczu 2017 r., z tego rafinowały mniej o 9% do 356,5 tys. t. Produkcja margaryn wyniosła 149,5 tys. t i była o 2,1% niższa niż przed rokiem.
 
Eksport nasion oleistych i olejów roślinnych w I półroczu br. był niższy, a śrut oleistych i margaryn wyższy niż w I półroczu 2017 r. W imporcie zmniejszył się tylko zakup śrut oleistych, a pozostałych produktów oleistych wzrósł.
 
Od stycznia do czerwca br. wywieziono w sumie 111,2 tys. t nasion oleistych, w tym mniej o 51,3% do 46,5 tys. t rzepaku, 56,1 tys. t olejów roślinnych, w tym o 51,6% do 34,1 tys. t oleju rzepakowego, 324,3 tys. t śrut oleistych, w tym więcej o 7,3% do 301,0 tys. t śruty rzepakowej i o 16,1% do 67,1 tys. t margaryn.
 
W omawianym czasie zakupiono mniej o 0,9% do 1487,6 tys. t śrut oleistych, więcej o 1,7% do 367,8 tys. t olejów roślinnych,o 29,3% do 530,8 tys. t nasion oleistych , w tym o 39,1% do 320,3 tys. t rzepaku oraz o 3,1% do 49,5 tys. t margaryn.
 
Zyski z eksportu produktów oleistych wyniosły 259,4 mln t i były o 10% mniejsze niż w I półroczu 2017 r., a wydatki na import prawie się nie zmieniły, wzrosły ze 1116,9 do 1117,5 mln EUR. Deficyt handlowy pogłębił się o 3,6% do 858,1 mln EUR.


Tagi:
źródło: