W Polsce ceny zakupu rzepaku od sierpnia 2019 r. do stycznia 2020 r. wykazywały trend zwyżkowy, jednak do listopada 2019 r. kształtowały się na poziomie mniejszy niż przed rokiem.
W styczniu 2020 r. cena rzepaku wyniosła 1 685 zł/t i była o 1% większa niż przed miesiącem oraz rokiem.
Od początku lutego 2020 r. obserwowano dalszy wzrost cen rzepaku, przez co cena rzepaku ukształtowała się w granicy 1 703 zł/t, a więc większej o 1% niż miesiąc wcześniej i o 3,5% niż w porównywalnym czasie 2019 r.
Od początku 2019 r. utrzymuje się wzrostowa tendencja cen sprzedaży oleju rzepakowego przez zakłady tłuszczowe. W związku z tym, w styczniu 2020 r. cena sprzedaży oleju rzepakowego rafinowanego wyniosła 3 642 zł/t i była wyższa o 3% niż przed miesiącem oraz o 10% niż w styczniu 2019 r.
W trzecim tygodniu lutego w krajowych zakładach tłuszczowych olej rzepakowy rafinowany zbywano po 3 693 zł/t, czyli drożej o 1% niż miesiąc wcześniej i o 10% niż w analogicznym okresie przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP