Spadek sprzedaży produktów ekologicznych w Wielkiej Brytanii

Jak wynika z corocznego raportu Soil Association, w 2012 roku w Wielkiej Brytanii odnotowano 1,5% spadek sprzedaży produktów ekologicznych.

Spadek sprzedaży produktów ekologicznych w Wielkiej Brytanii
W omawianym czasie obszar zagospodarowany ekologicznie zmniejszył się o 8,7% do 656 tys. ha (3,8% areału ziem rolnych) Zmniejszeniu uległa także liczba producentów żywności ekologicznej oraz przetwórców o 4,9% do 6929, z czego producenci rolni stanowili 64%.
 
Warto podkreślić, iż w ubiegłym roku sprzedaż różnorodnych produktów wykazywała zróżnicowane trendy z jednej strony np. w supermarketach wzrosła sprzedaż chleba ekologicznego oraz ryb o odpowiednio 1,5% oraz 1,4%. Z drugiej natomiast spadł handel innymi produktami ekologicznymi jak: wołowina (1,1%), jagnięcina  (2,2%), wieprzowina (29,7%), drób (29,9%), jaja (29,7%) oraz mleko (4,4%).
 
Niemniej jednak w 2012 roku odnotowano duży wzrost sprzedaży internetowej, który w zależności od sieci supermarketów wyniósł od 6,4% (Osado) do 48% (Sainsbury). Także niezależne sklepy odnotowały zwyżkę w handlu o 0,7%.
 
Pomimo niesprzyjających prognoz w krótkim okresie czasu, długoterminowe przewidywania dla branży "eko" są bardzo pomyślne, a skandale z żywnością w roli głównej znacząco zwiększają zainteresowanie żywnoscią ekologiczną. Głośne afery jak ta z koniną są wodą na młyn dla sprzedaży ekologicznego mięsa, co było szczególnie widoczne w brytyjskich supermarketach w lutym br. W tym miesiącu handel zwiększył się o 8,4% względem stycznia br. tj. do poziomu najwyższego od 9 miesięcy. Niektórzy dostawcy mięsa ekologicznego odnotowali nawet 20% wzrost sprzedaży – podaje FAMMU/FAPA.


Tagi:
źródło: