Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Traktorek Hinomoto C174D 4x4
2012-01-03 -
Ładowarka teleskopowa JCB 542-70
2020-08-13 -
Eletor SGT-U01
2020-02-07 -
Szlifierka kątowa 950W WG2044
2014-08-05 -
Pilnik ogrągły OREGON 4 mm
2012-03-13 -
SILOSY DO PRZECHOWYWANIA ZIARNA UNIA GROUP
2016-04-08
Rośnie liczba gospodarstw ekologicznych w Podlaskiem
Na Podkarpaciu przybywa gospodarstw ekologicznych. Brakuje natomiast przetwórni, przechowalni owoców i warzyw oraz odpowiedniego systemu sprzedaży takich produktów.

Z danym Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wynika, że Podlasie jest trzecim regionem w Polsce, tuż po Zachodniopomorskim i Warmińsko-mazurskim, pod względem ilości gospodarstw ekologicznych oraz ich powierzchni. Od 2004 roku ilość takich gospodarstw wzrosła w tym regionie z 200 do 3 000. Z czego tylko w przeciągu ostatniego roku przybyło ich aż 500. Do ich rozwoju przyczyniła się głównie współpraca Polski z UE oraz związane z nią unijne dotacje.
Najwięcej gospodarstw ekologicznych na Podlasiu znajduje się w rejonie Suwalszczyzny w powiatach: suwalskim – 879, sejneńskim – 307 i augustowskim – 253.
Mimo że obszar ten może poszczycić się rosnącą liczbą gospodarstw ekologicznych, to ciągle w tym regionie brakuje przetwórni i zorganizowanego rynku zbytu, współpracy producentów, promocji produktów ekologicznych oraz projektów na rzecz podnoszenia świadomości potencjalnych nabywców.
Przeciętna powierzchnia gospodarstw ekologicznych wynosi 21,3 ha, natomiast tradycyjnych 12,2 ha. Plony z gospodarstw ekologicznych są niższe od konwencjonalnych o około 10-40%, gdyż w przypadku tych drugich stosuje się nawozy sztuczne.
Większość upraw ekologicznych prowadzonych na podlaskich gruntach ornych dotyczy uprawy zbóż (48%). Znacznie mniej, bo tylko 230 ha upraw ekologicznych zajmują warzywa. Z kolei sady i uprawy jagodowe obejmują powierzchnię 1,7 tys ha.
Przy wzrastającym zainteresowaniu na produkty ekologiczne, zwłaszcza na owoce i warzywa, niezbędne jest zatem wybudowanie profesjonalnych zakładów przetwórczych oraz przygotowanie odpowiednich procesów do sprzedaży i pakowania.
