Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Folie stretch ręczna
2011-01-22 -
Mescomp - Rozpylacze eżektorowe AVI
2020-08-07 -
Ogrzewacze elektryczne - S
2013-03-22 -
Reflektory drogowe halogenowe RE0591
2011-12-14 -
Głębosze Kverneland CLE
2015-01-20
Rośnie liczba gospodarstw ekologicznych w Podlaskiem
Na Podkarpaciu przybywa gospodarstw ekologicznych. Brakuje natomiast przetwórni, przechowalni owoców i warzyw oraz odpowiedniego systemu sprzedaży takich produktów.
Z danym Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wynika, że Podlasie jest trzecim regionem w Polsce, tuż po Zachodniopomorskim i Warmińsko-mazurskim, pod względem ilości gospodarstw ekologicznych oraz ich powierzchni. Od 2004 roku ilość takich gospodarstw wzrosła w tym regionie z 200 do 3 000. Z czego tylko w przeciągu ostatniego roku przybyło ich aż 500. Do ich rozwoju przyczyniła się głównie współpraca Polski z UE oraz związane z nią unijne dotacje.
Najwięcej gospodarstw ekologicznych na Podlasiu znajduje się w rejonie Suwalszczyzny w powiatach: suwalskim – 879, sejneńskim – 307 i augustowskim – 253.
Mimo że obszar ten może poszczycić się rosnącą liczbą gospodarstw ekologicznych, to ciągle w tym regionie brakuje przetwórni i zorganizowanego rynku zbytu, współpracy producentów, promocji produktów ekologicznych oraz projektów na rzecz podnoszenia świadomości potencjalnych nabywców.
Przeciętna powierzchnia gospodarstw ekologicznych wynosi 21,3 ha, natomiast tradycyjnych 12,2 ha. Plony z gospodarstw ekologicznych są niższe od konwencjonalnych o około 10-40%, gdyż w przypadku tych drugich stosuje się nawozy sztuczne.
Większość upraw ekologicznych prowadzonych na podlaskich gruntach ornych dotyczy uprawy zbóż (48%). Znacznie mniej, bo tylko 230 ha upraw ekologicznych zajmują warzywa. Z kolei sady i uprawy jagodowe obejmują powierzchnię 1,7 tys ha.
Przy wzrastającym zainteresowaniu na produkty ekologiczne, zwłaszcza na owoce i warzywa, niezbędne jest zatem wybudowanie profesjonalnych zakładów przetwórczych oraz przygotowanie odpowiednich procesów do sprzedaży i pakowania.