Indeks cen żywności
Zniżka w skali nastąpiła w wyniku ostrego spadku cen cukru, której nie były w stanie zrekompensować wzrosty cen przetworów mlecznych i olejów roślinnych, podczas gdy ceny zbóż i mięs zmieniały się mało dynamicznie. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze jedenaście miesięcy 2016 r. to 160,6 punktu, jest ona o 2,64% mniejsza niż w analogicznym okresie 2015 roku.
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w listopadzie 2016 r. osiągnął pułap o 1,95% większy w stosunku do jego poziomu z października 2016 r. i wynosił 186,4 punktu, co jest już siódmą zwyżką po ponad półrocznej serii spadków. Zdaniem FAMMU/FAPA, powodem wzrostu są głównie dynamicznie wzrastające ceny masła i pełnotłustego mleka w proszku (PMP). Utrzymujący się silny popyt importowy na rynkach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, a także w Chinach, w połączeniu z ograniczoną dostępnością z Nowej Zelandii, która jest głównym globalnym dostawcą podstawowych przetworów mlecznych, doprowadziło do tego, że ceny PMP w skali światowej w ciągu miesiąca zwiększyły się o 9%. W przypadku masła, ceny zwyżkują z powodu rosnącego spożycia lokalnego w krajach Unii Europejskiej i USA oraz ze względu na silny popyt importowy z zewnątrz.
Podaż i popyt serów i odtłuszczonego mleka w proszku były dosyć zrównoważone i odnotowano tylko niewielkie wahania cen w skali miesiąca. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w jedenastym miesiącu 2016 roku na poziomie o 23,4% wyższym niż w analogicznym okresie 2015 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za jedenaście pierwszych miesięcy 2016 r. osiągnęła poziom 150,24 punktu i była 6,9% niższa niż w tym samym okresie 2015 roku.
Czytaj dalej na następnej stronie...