Wzrost światowych cen przetworów mlecznych

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 171,3 punktu, malejąc w skali miesięcznej po raz pierwszy po trzech miesiącach wzrostów. Indeks ten był o 10,4% większy niż w porównywalnym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 155,2 punktu, był jednak o 0,4% mniejszy niż w październiku 2016 r.

Wzrost światowych cen przetworów mlecznych
Niemal 9% zniżka cen cukru po sześciu z rzędu wzrostach w skali miesięcznej z najwyższej wartości od kwietnia 2012 roku odzwierciedla przede wszystkim osłabienie waluty brazylijskiej (Real) w stosunku do dolara amerykańskiego, co pobudziło eksport cukru z Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem tego produktu. Doniesienia o wyższych niż oczekiwano zbiorach w Centre South - najważniejszym regionie produkcji cukru w Brazylii, przyczyniają się do nasilenia spadków cen.
 
4,5% wzrost cen olejów roślinnych do wartości najwyższej od sierpnia 2014 roku, nastąpił przede wszystkim w wyniku zwiększenia się cen oleju palmowego. Jego ceny rosły na skutek niższej niż oczekiwano produkcji w krajach Azji Południowo-Wschodniej i zaostrzenia dostaw w skali światowej. Rosły również ceny oleju sojowego, co odzwierciedla silne globalne zapotrzebowanie importowe w połączeniu z osłabieniem produkcji Ameryce Południowej. Dodatkowym czynnikiem napędzającym zwyżkę cen olejów roślinnych są perspektywy wzrostu popytu na biodiesel.
 
Indeks cen zbóż zmalał o 0,6% w stosunku do poprzedniego miesiąca. Wciąż był znacznie mniejszy niż przed rokiem o 7,9%. Zniżka związana jest z umocnieniem dolara amerykańskiego i dużą dostępnością w skali globalnej. Perspektywy wysokich zbiorów w Argentynie i Australii przyczyniły się do spadków cen pszenicy. Światowe ceny ryżu były natomiast stabilne.
 
Indeks cen mięs był w listopadzie na poziomie niemal identycznym jak przed miesiącem. Spadki cen mięsa owczego, wieprzowiny i drobiu były zrównoważone przez wzrost notowań wołowiny. Duża dostępność wieprzowiny w UE przed sezonowym szczytem produkcji mięsa owczego w Oceanii przyczyniły się do tego, że notowania dla tych towarów nieco się obniżyły. Odwrotna sytuacja dotyczy rynku wołowiny. Zaostrzenie dostaw krajowych wołowiny w Australii powoduje wzrost cen towarów eksportowanych.


Tagi:
źródło: