W październiku 2015 r. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 162 pkt i w odniesieniu do zmienionego indeksu z września br. Zwiększył się o 3,9% - 6,1 pp. - podaje FAMMU/FAPA.
Indeks cen żywności
W stosunku do października 2014 r. roku ceny żywności były jeszcze o 16% mniejsze. Indeks FAO malał stopniowo od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką globalną podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Trend zniżkowy został zatrzymany dopiero we wrześniu br. W październiku br. podrożał cukier o 17,2%, artykuły mleczarskie o 9,4% i oleje roślinne o 6,2%, a w mniejszym stopniu również zboża o 1,7%.
Ceny mięsa były stabilne, indeks w październiku minimalnie zmalał o 0,3% do 168,8 pkt i od marca br. zmienił się w nieznacznym stopniu. Ze wszystkich gatunków mięsa tylko ceny mięsa owczego wzrosły w październiku o 8%, z uwagi na ograniczenie podaży eksportowej w Oceanii. Notowania mięsa są aktualnie prawie o 20% mniejsze niż przed rokiem.
Ceny globalne zbóż wzrosły w październiku, w tym przeze wszystkim pszenicy i kukurydzy. Pszenica podrożała w wyniku obaw dotyczących wpływu suszy na uprawy ozime w niektórych krajach oraz pogorszenie prognoz zbiorów w Australii. Zwyżka cen kukurydzy odzwierciedla mniejszy poziom sprzedaży przez amerykańskich producentów. Zboża są obecnie jeszcze o 12% tańsze niż w październiku 2014 r.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 05.11.15 foto:
sxc.hu