Łączna wartość eksportu jogurtów z Polski w 2014 r. sięgnęła 132 mln euro

W 2014 roku eksport jogurtów, kefirów, napojów mlecznych itp. wyrobów osiągnął poziom 110 tys. ton i był mniejszy o 1,9%. Natomiast w ujęciu wartościowym odnotowano 10% wzrost do 132 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.

Łączna wartość eksportu jogurtów z Polski w 2014 r. sięgnęła 132 mln euro

Eksport jogurtów z Polski

W odniesieniu do eksportu samych jogurtów nastąpiła 10% zwyżka wartości do 66,2 mln EUR, a w wywozie pozostałych artykułów objętych kodem PCN 0403 odnotowano 11% wzrost wartości. W związku z takim stanem rzeczy, rola jogurtów w całej podgrupie w ujęciu wartościowym obniżyła się, a ich udział zmalał z 50,3% w 2013 roku do 50,1% w roku 2014.

 

Blisko 92,3% jogurtów, napojów mlecznych i deserów wysłanych w minionym roku za granicę trafiało do państw członkowskich UE. Głównym odbiorcą produktów z tej podgrupy były Włochy z 16% zniżka do 14,12 tys. ton, to zaobserwowano tu 1% wzrost wartości do 14,3 mln EUR. Dało to Włochom 11% udział w wartości danego wywozu z Polski.

 

Na Węgry trafiły produkty z omawianej grupy warte 13,6 mln EUR, tj. o 44% więcej niż przed rokiem, co dało mu drugą pozycję pośród odbiorców jogurtów, napojów mlecznych, deserów itp. z Polski. Z kolei wartość eksportu do Czech w 2014 roku była o 6% większa niż w 2013 roku i wynosiła 12,54 mln EUR. Poza UE nieznaczne ilości jogurtów i napojów mlecznych z Polski trafiały też na Filipiny, gdzie odnotowano 24% wzrost wartości dostaw do 3,84 mln EUR. Warto zauważyć dynamiczny wzrost wywozu na Ukrainę z 664 tys. EUR do 1,93 mln EUR.

Import jogurtów do Polski

Import produktów z omawianej grupy, podobnie jak w poprzednich latach, pochodził w praktyce przede wszystkim z innych państw UE i odnotował dwukrotnie większą dynamikę zwyżki wartości niż ogólny import mleczarski. W 2014 przywieziono 34,2 tys. ton jogurtów, napojów mlecznych itp. za 52,9 mln EUR, a więc to o 24% więcej niż rok wcześniej. Inaczej niż w stosunku do eksportu, tutaj zwiększył się udział jogurtów w całej podgrupie. W 2013 r. stanowiły one 52,5% wartości, a w 2014 roku było to 53,3%.

 

Z 11% dynamiką zwyżki ilości i 19% wartości przywozu dominującym źródłem zakupów mających 62% udziału pozostały Niemcy, skąd przywieziono 22,71 tys. ton jogurtów i deserów mlecznych za 32,97 mln EUR. O 0,9% zmalał import z Czech – za 3,35 tys. ton produktów z analizowanej grupy zapłacono 6,86 mln EUR, czyli więcej o 66%.



Tagi:
źródło: