Zniżki cen masła w UE są efektem poprawiającej się pogody w Europie i stopniowego sezonowego przesunięcia najważniejszego obszaru produkcji z półkuli południowej do północnej. Zbliża się szczyt produkcji, który na północy zwykle ma miejsce w maju. Poza tym wielu czołowych importerów artykułów mleczarskich, w tym masła, zaopatrzyło się w wystarczające zapasy w poprzednich miesiącach, w związku z czym w styczniu i w lutym na światowym rynku mleczarskim obserwowana jest znikoma aktywność w handlu zagranicznym. W związku z takim stanem rzeczy produkcja mleka i przetworów mlecznych w UE wzrasta, popyt jest stabilny a w konsekwencji ceny masła maleją.
Aktualnie cena tony masła z Unii jest na mniejszym poziomie niż w USA, tj. u jednego z największych konkurentów Wspólnoty – o 5,5%. Na niższym niż w UE poziomie utrzymują się z kolei ceny masła wysyłanego z państw Oceanii, tj. Nowej Zelandii i Australii, w przeliczeniu - 4,11 EUR/kg.
Zdaniem FAMMU/FAPA, na dzień 5 lutego 2017 r. w obrębie publicznej interwencji nie składowano masła. Natomiast w ramach programu prywatnego przechowywania (PSA), w 2016 roku do końca września, gdy zakończono skup interwencyjny, do składów dostarczono 143,59 tys. ton masła. Popularność tego programu rosła z uwagi na to, że ceny rynkowe w wielu krajach UE w I kwartale 2016 r. spadły poniżej ceny interwencyjnej. W późniejszym okresie w związku z rosnącymi cenami do składów dostarczane były nieznaczne ilości masła. Instrument ten największym zainteresowaniem cieszył się w Holandii - 61,39 tys. ton, Niemczech - 24,87 tys. ton i Francji - 23,05 tys. ton. W Polsce do składów w obrębie programu dostarczono 4,33 tys. ton masła. W całym 2015 roku w ramach programu prywatnego magazynowania do składów trafiło w sumie 141,37 tys. ton masła, w tym w Polsce 0,55 tys. ton, czyli ponad sześcioipółkrotnie więcej niż w 2014 r.
Jak wynika z najnowszych danych KE, rosnące od drugiego kwartału 2016 r. ceny masła mają swoje odzwierciedlenie w produkcji mlecznego tłuszczu w UE. W czasie pierwszych jedenastu miesięcy 2016 roku była ona na poziomie o 3,7% większym od tego z porównywalnego okresu 2015 roku. W Polsce w czasie tym zaobserwowano ponad 9,3% wzrost do 185,9 tys. ton. Jeszcze dynamiczniej rozwija się wywóz masła poza UE. Tu po dwunastu miesiącach 2016 roku notowany jest aż 20% zwyżka.