UPRAWY |
ILOŚĆ OPRYSKÓW |
TERMINY STOSOWANIA NAWOZU |
K-300
[l/ha] |
ciecz
użytkowa
[l/ha] |
RZEPAK |
2-4 |
jesień – oprysk w fazie formowania rozety (5-8 liści); wiosna – I - po wznowieniu wegetacji; II - przed kwitnieniem w fazie zwartego zielonego pąka kwiatowego; III - po kwitnieniu |
3-5 |
200-300 |
ZBOŻA |
2-4 |
jesień – oprysk w fazie 3-4 liści; wiosna – I - po wznowieniu wegetacji do końca krzewienia; II - faza strzelania w źdźbło; III – faza dojrzewania |
3-5 |
BURAK CUKROWY |
2-3 |
I - faza 4-8 liści; II i III- przed zwarciem międzyrzędzi, co 7-10 dni |
3-6 |
ZIEMNIAK |
2-3 |
I - faza formowania łodyg i liści; II - przed zwarciem międzyrzędzi; III - faza formowania jagód |
2-4 |
POMIDOR, OGÓREK, PAPRYKA |
2-3 |
I - przed kwitnieniem; II i III – w czasie owocowania, co 7-10 dni |
3-6 |
300-600 |
WARZYWA CEBULOWE |
2-3 |
I i II - w czasie intensywnego wzrostu wegetatywnego;
III - intensywne wiązanie cebul |
3-6 |
WARZYWA KORZENIOWE |
2 |
I - początek intensywnego wiązania korzenia;
II - koniec intensywnego wiązania korzenia |
2-4 |
WARZYWA KAPUSTNE |
2-3 |
I - 10-12 liści właściwych;
II i III - faza intensywnego zwijania główek, co 10-14 dni |
3-6 |
WINOROŚL |
2-4 |
I i II przed kwitnieniem; III i IV w okresie od zamknięcia gron do początku dojrzewania owoców (dla zmniejszenia zawartości kwasu w moszczu) |
5-6 |
500-1000 |
JABŁOŃ, GRUSZA |
2-3 |
I - faza różowego pąka; II - opadanie płatków; III - wzrost zawiązków owocowych |
2-4 |
WIŚNIA, CZEREŚNIA |
2-3 |
I - faza białego pąka; II - opadanie płatków; III - rozwój owoców |
2-4 |
TRUSKAWKA |
2-3 |
I - faza białego pąka; II i III - wzrost zawiązków owocowych, co 7-10 dni |
3-6 |
KRZEWY OWOCOWE |
2-3 |
I - przed kwitnieniem; II i III - w czasie dorastania owoców, co 10-14 dni |
3-6 |
ROŚLINY OZDOBNE |
2-3 |
W uprawach pod osłonami stosować roztwór o stężeniu 0,3-0,4%;
w okresie rozwoju organów generatywnych |
INTERWENCYJNIE
dla wszystkich gatunków |
3-6 |
Przy wyraźnych niedoborach potasu, wykonać opryski co 4-7 dni |
3-6 |
j.w. |