Niższe ceny mięsa przyczynią się do wzrostu jego konsumpcji

W okresie styczeń–maj 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o 6,1% mniejsze niż w tym samym okresie 2014 r., podczas gdy ceny detaliczne mięsa drobiowego zmalały o 4,8%, a wołowiny o 1,1% - podaje Agencja Rynku Rolnego.

Niższe ceny mięsa przyczynią się do wzrostu jego konsumpcji

Konsumpcja mięsa w Polsce

Zdaniem analityków ARR, uwzględniając zniżkę cen detalicznych wieprzowiny szacuje się, że krajowa konsumpcja tego mięsa w 2015 r. może się zwiększyć do 41 kg na mieszkańca z 39,9 kg na mieszkańca w 2014 r. oraz 35,5 kg na mieszkańca w 2013 r.
 
W Polsce do 2013 r., m.in. w wyniku wysokich cen mięsa i przetworów wołowych, utrzymywał się zniżkowy trend w spożyciu wołowiny. W 2014 r. tendencja ta została odwrócona. Jak wynika ze wstępnych danych GUS w 2014 r. poziom konsumpcji wołowiny zwiększył się o 0,2 kg na mieszkańca w odniesieniu do 2013 r. i wyniósł 1,7 kg. W 2015 r., w związku z utrzymującym się spadkiem cen detalicznych wołowiny o 1,1% w okresie styczeń–maj 2015 r. oraz poprawą sytuacji dochodowej ludności, IERiGŻ – PIB przewiduje dalszą zwyżkę spożycia tego gatunku mięsa do poziomu 1,8 kg na mieszkańca.
 
W 2014 r. konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce zwiększyła się o 3,4% do 27,4 kg na mieszkańca. Wzrost spożycia był głównie wynikiem obniżki cen detalicznych mięsa drobiowego i utrzymującej się konkurencyjności w odniesieniu do mięsa czerwonego.
 
Zgodnie z prognozą IERiGŻ – PIB bilansowa konsumpcja mięsa drobiowego w 2015 r. zwiększy się do 28 kg na mieszkańca. Wolniejsze tempo wzrostu spożycie drobiu będzie wynikało z utrzymującego się spadku detalicznych cen mięsa wieprzowego oraz barierą popytu wynikającą z osiągniętego już wysokiego poziomu konsumpcji mięsa drobiowego.


Tagi:
źródło: