Spożycie artykułów zbożowych

Według badań budżetów gospodarstw domowych najwięcej pieczywa i produktów zbożowych, w przeliczeniu na 1 osobę, spożywają emeryci i renciści (w 2016 r. było to średnio 7,28 kg miesięcznie), oraz rolnicy – 6,99 kg.

Spożycie artykułów zbożowych
Przy czym w gospodarstwach rolników spożywa się najwięcej pieczywa – 4,51 kg miesięcznie w 2016 r. wobec 3,52 kg/osobę średnio w kraju.

Konsumpcja makaronów jest najwyższa wśród rencistów – 0,48 kg/osobę wobec 0,38 kg/osobę przeciętnie w Polsce. Z kolei płatki śniadaniowe spożywane są przede wszystkim w gospodarstwach domowych pracowników zatrudnionych na stanowiskach nierobotniczych – 0,18 kg/osobę miesięcznie, podczas gdy w gospodarstwach rolników jest to zaledwie 0,10 kg/osobę.


Tagi:
źródło: