Spadek światowego indeksu cen olejów i tłuszczów

Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w grudniu 2013 r. wyniósł 196 pkt – informuje Bank BGŻ.

Spadek światowego indeksu cen olejów i tłuszczów
W związku z tym, w omawianym czasie ceny monitorowane przez FAO były o 96% większe niż średnio w latach 2002-2004. W odniesieniu do listopada wartość indeksu zmalała o 2,5 pkt., czyli o 1,3%. Z kolei w porównaniu z grudniem 2012 roku była wyższa o ponad 5 pkt., co daje prawie 3%.
 
Największy wpływ na obniżkę wartości indeksu miały spadki cen oleju palmowego, które wynikały m.in. ze słabszego popytu importowego na ten surowiec. Zmalały również ceny oleju sojowego, co miało związek z oczekiwaniami wysokich zbiorów soi w Ameryce Południowej. Zdaniem FAO, w kierunku spadku cen olejów mogła oddziaływać także duża podaż rzepaku oraz słonecznika.
 
Niemniej jednak w całym 2013 r. indeks światowych cen olejów i tłuszczów wyniósł przeciętnie 193 pkt. w stosunku do 224 pkt. w 2012 roku, co oznacza zniżkę o 14%. Ceny oleju palmowego, który ma największe znaczenie w indeksie, w minionym roku kształtowały się na poziomie najniższym od 4 lat.


Tagi:
źródło: