Dynamiczny spadek cen mleka i przetworów mlecznych (kwiecień 2015)

W minionym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 171 punktów i znajdywał się na najniższym poziomie od czerwca 2010 roku. Indeks ten był o 19,2% mniejszy niż w tym samym czasie 2014 roku, kiedy to plasował się w granicy 211,5 punktu i o 1,21% niższy niż w marcu 2015 r. - zauważają analitycy FAMMU/FAPA.

Dynamiczny spadek cen mleka i przetworów mlecznych (kwiecień 2015)

Ceny cukru

1,3% spadek cen cukru do najniższego poziomu od lutego 2009 r. odzwierciedla poprawy perspektyw upraw w głównych rejonach produkcji. W szczególności doniesienia o większych niż przewidywano zbiorach trzciny cukrowej w Brazylii, która jest największym globalnym producentem i eksporterem cukru, przez co przyczyniły się do zniżek cen. Poza tym spadki cen cukru w skali światowej w dalszym ciągu napędza osłabienie waluty brazylijskiej wobec amerykańskiego dolara.

 

Większa niż przewidywano produkcja ma miejsce również w Indiach, gdzie oświadczenie o zwiększeniu ceł importowych z 25% do 40% także wpłynęło na globalne ceny cukru. 1% obniżka cen olejów roślinnych do najmniejszego poziomu od września 2009 r. nastąpiła przede wszystkim w wyniku niższych cen oleju palmowego.

 

Olej palmowy potaniał na skutek wyższej niż prognozowano produkcji w Indonezji i Malezji, która zbiegła się z mniejszym popytem importowym w skali globalnej. Cen oleju sojowego minimalnie się zwiększyły, co jest konsekwencją obaw o dostawy producentów i wznowione strajki w Ameryce Południowej. Ceny oleju słonecznikowego rosły z powodu malejącej produkcji światowej i mniejszych dostaw eksportowych.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: