Dynamiczny spadek cen mleka i przetworów mlecznych (kwiecień 2015)

W minionym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 171 punktów i znajdywał się na najniższym poziomie od czerwca 2010 roku. Indeks ten był o 19,2% mniejszy niż w tym samym czasie 2014 roku, kiedy to plasował się w granicy 211,5 punktu i o 1,21% niższy niż w marcu 2015 r. - zauważają analitycy FAMMU/FAPA.

Dynamiczny spadek cen mleka i przetworów mlecznych (kwiecień 2015)
Jest to już trzynasta zniżka z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długi trend spadkowy odnotowany był pod koniec lat ‘90. Spadek indeksu związany jest głownie z dużą dostępnością światowej większości towarów, które obejmuje.

Indeks cen żywności FAO

W zeszłym miesiącu szczególnie dynamicznie zmniejszyły się ceny mleka i przetworów mlecznych, łagodniej malały ceny zbóż, cukru i olejów roślinnych, a w odniesieniu mięs zanotowano pierwszy od ośmiu miesięcy wzrost. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w kwietniu osiągnął pułap o 6,74% mniejszy w odniesieniu do jego poziomu z marca i wynosił 172,4 punktu, a zatem to powrót tendencji spadkowej po zaledwie dwóch miesiącach wzrostów. Najbardziej dynamicznie zmniejszyły się ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka w proszku i masła.

Za spadek cen odpowiada likwidacja kwot mlecznych

Taki stan rzeczy jest odzwierciedleniem otwarcia nowego sezonu mleczarskiego we Wspólnocie, który jest pierwszym od 1984 roku bez kwot mlecznych. Wpływa ona na oczekiwania obfitych dostaw eksportowych. Poza tym obniżki napędza dodatkowo niepewność dotycząca popytu z Chin na artykuły mleczarskie oraz trwający zakaz importu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA.

 

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w kwietniu 2015 roku na poziomie o 31,45% mniejszym niż w tym samym czasie 2014 r. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 4 miesiące 2015 r. osiągnęła wynik 178,23 punktu i była o 32,94% mniejsza niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: