Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.05.2017)

Od początku 2017 r. dostawy mleka do skupu oraz ceny skupu utrzymują się na poziomie wyższym od notowanego rok wcześniej. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.05.2017)
Skup i ceny skupu mleka w Polsce
 
W okresie styczeń–kwiecień br. zakłady mleczarskie skupiły prawie 3,7 mld litrów mleka, a więc o 3,3% więcej niż w tym samym okresie 2016 r. Polscy producenci w kwietniu 2017 r. za mleko w skupie otrzymywali 130,93 zł/hl, za to mniej o 0,4% niż w marcu br., ale o 27% więcej niż w kwietniu 2016 r., kiedy za surowiec płacono 102,35 zł/hl.
 
Produkcja artykułów mleczarskich w Polsce
 
W okresie pierwszych czterech miesięcy 2017 r. krajowi wytwórcy ograniczyli produkcję masła, mleka w proszku oraz jogurtów, a zwiększyli produkcję serów, śmietany i mleka płynnego. W tym samym okresie wytworzono 52 tys. ton OMP, a zatem to o 14% mniej niż rok wcześniej. Jednocześnie o 4% do 13 tys. ton zmniejszono produkcję PMP.
 
Produkcja masła wyniosła 69 tys. ton, a jogurtów – 126 tys. ton i była odpowiednio o 5% i 10% niższa niż w okresie styczeń–kwiecień 2016 r.
 
W okresie pierwszych czterech miesięcy br. produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających ukształtowała się na poziomie 106 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 152 tys. ton, w obu przypadkach o 4% większe niż rok wcześniej.
 
Produkcję mleka płynnego w sumie z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji zwiększono o 3% do 1,1 mln ton, a produkcję śmietany niezagęszczonej – o 8% do 120 tys. ton.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: