Cena sera Edamskiego ukształtowała się na poziomie 14,12 zł/kg, czyli o 3% wyższym niż w poprzednim notowaniu. Za ser Gouda płacono 14,03 zł/kg, tj. o 4% więcej niż tydzień wcześniej. Te gatunki sera podpuszczkowego dojrzewającego były droższe o 6% niż przed miesiącem i o 39–42% niż rok wcześniej.
W Polsce ceny masła w blokach i OMP były niższe niż w UE odpowiednio o 6,4% i o 6,7%. Jednocześnie ser Edamski był droższy niż w Unii o 4,2%, a ser Gouda – o 6,0%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na giełdzie w Chicago od połowy kwietnia 2017 r. rosną ceny masła po spadku notowanym od początku br. w notowaniu z 16 czerwca 2017 r. cena tego tłuszczu ukształtowała się na poziomie 5 644 USD/t, czyli większym o 3% niż przed tygodniem i o 8% niż przed miesiącem. Masło było także o 8% droższe niż przed rokiem.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku wynosiła 2 056 USD/t i była niższa o 2% niż w poprzednim notowaniu, ale o 5% wyższa niż w połowie maja br. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 14%. Ceny sera Cheddar po utrzymującym się od połowy marca br. wzroście od początku czerwca ulegają obniżkom. Za ten gatunek sera otrzymywano 3 560 USD/t, a więc mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie Cheddar był o 7% droższy niż w porównywalnym okresie czerwca 2016 r.