W swojej prognozie bilansu cukru w USA z maja 2016 roku, tamtejsze ministerstwo rolnictwa (USDA) przewiduje produkcję cukru ogółem, tj. buraczanego i trzcinowego, w sezonie 2016/2017 na blisko 7,3 mln ton ekwiwalentu cukru białego – podaje FAPA/FAMMU.
Niemniej jednak, 4,2 mln ton w przeliczeniu na cukier biały wyniesie produkcja cukru buraczanego, a więc to więcej o 0,5% w ujęciu rocznym, a 3 mln ton w odniesieniu do cukru trzcinowego, co daje zniżkę o 6,4%. W skali roku produkcja cukru łącznie zmaleje o 2,5%.
W ujęciu roku import ma być wyższy o 7,7%, a zapasy niższe o 4,9%. Oczekiwana jest silna intensyfikacja zakupów z Meksyku. Współczynnik zapasów do zużycia wyniesie 13,5% i będzie o 0,7 pp. mniejszy w relacji rocznej. To największy od siedmiu lat poziom.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie USDA foto:
sxc.hu