Przetwórstwo mleka w Polsce (styczeń-kwiecień 2013)

Wraz ze spadkiem podaży mleka w Polsce w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku obniżeniu uległa również produkcja części przetworów mleczarskich.

Przetwórstwo mleka w Polsce (styczeń-kwiecień 2013)
W analizowanym okresie największy spadek zaobserwowano w przypadku jogurtów. W przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, produkcja tego przetworu mlecznego spadła o ponad 4% wobec tego samego okresu roku poprzedniego i wyniosła 147,4 mln litrów.
 
Również na rynku śmietany notowano zniżki jej produkcji. W pierwszych czterech miesiącach 2013 roku obniżyła się ona o 7% i ukształtowała na poziomie 62,8 mln litrów.
 
W tym czasie spadło także przetwórstwo mleka w proszku – o 10%, a łączne wytwórtwo wyniosło 40,2 tys. ton. Jednakże już w kwietniu był ono o 44% wyższe niż miesiąc wcześniej.
 
Z kolei wzrost zaobserwowano w obrębie serów, zarówno dojrzewających jak i twarogów. W pierwszym przypadku wzrost sięgnął 3% do 100 tys. ton, natomiast w drugim – 5% do 135 tys. ton.
 
Obecne dane wskazują także na nieznaczne zwyżki w produkcji masła – o 0,4% r/r do 57,1 tys. ton, co najprawdopodobniej jest przyczyną wysokich jego cen i dużych możliwości eksportowych.


Tagi:
źródło: