Polski handel zagraniczny przetworzonymi owocami i warzywami

W 2015 roku wyeksportowano z Polski więcej zarówno przetworzonych owoców jak i warzyw – odpowiednio 937,4 tys. ton oraz 917,5 tys. ton. Dla porównania w roku 2014 była to wielkość 870,6 tys. ton w przypadku przetworzonych owoców oraz 852,5 tys. ton warzyw.

Polski handel zagraniczny przetworzonymi owocami i warzywami

Eksport przetworów owocowo-warzywnych

Jak podaje FAMMU/FAPA, głównym importerem polskich przetworów owocowo-warzywnych były pozostałe kraje unijne, gdzie trafiło 786,2 tys. ton przetworów owocowych i 673,3 tys. ton warzywnych. W wysyłanych przetworzonych owocowcach jak co roku przeważały soki owocowe oraz mrożonki – odpowiednio 473,7 tys. ton oraz 364 tys. ton.

W wywożonych polskich sokach prym wiódł koncentrat soku jabłkowego – 356,5 tys. ton. W eksportowanych warzywach przetworzonych najwięcej, bo prawie połowę stanowiły mrożone warzywa z wynikiem 450 tys. ton oraz 159 tys. ton frytki.

Import przetworów owocowo-warzywnych

W przypadku importu przetworów owocowo-warzywnych w 2015 roku całkowita ilość wwiezionych do Polski warzyw przetworzonych to 328,9 tys. ton, czyli o 4 tys. ton mniej niż w roku poprzednim, z czego 263 tys. ton to dostawy przetworów unijnych.

W odniesieniu do przywozu owoców przetworzonych – w minionym roku wyniósł on 379,2 tys. ton czyli o 22 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Blisko połowa 165,5 tys. ton to zakup owoców z pozostałych państw unijnych.

Najwięcej zaimportowano w zeszłym roku soków owocowych – 180,9 tys. ton, owoców i orzeszków puszkowanych – 113,4 tys. ton oraz przetworów pomidorowych – 95,8 tys. ton.



Tagi:
źródło: