W okresie od stycznia do listopada minionego roku wartość wolumenu eksportowego polskiej żywności wyniosła 13,8 mld euro, czyli o 12 procent więcej niż rok wcześniej.
Z kolei w ubiegłym roku Polska zarobiła około 15,2 mld, a zatem o niemal 300 procent więcej niż w roku 2004 w momencie przystąpienia do Unii Europejskiej.
Tylko w branży mleczarskiej wzrost był na poziomie 17 procent i osiągnął granicę 1,2 mld euro. Najwięcej polskiego mleka zagęszczonego oraz śmietany zaimportowała Algieria, za nią Niemcy, Bułgaria, Belgia oraz Holandia. Poza tym sporo mlecznych produktów dostarczane jest do Meksyku, Egiptu, Senegalu, Nigerii oraz na Filipiny.
Mimo afery z zatruciami w Niemczech wysyłanych jest także więcej owoców i warzyw, a także sporo zboża, cukru, jaj, alkoholu oraz mięs.
źródło: Gospodarz.pl/gazetaprawna.pl Foto: sxc.hu