Dane GUS (za Pont Info) za 2017 r. obejmują 405 przedsiębiorstw z branży wytwórców pieczywa i wyrobów ciastkarskich (PKD 10.71.Z) zatrudniających powyżej 9 osób. Stopa zysku operacyjnego w tej grupie firm wyniosła 9,87% w odniesieniu do 10,44% w 2016 r. Natomiast stopa zysku netto sięgnęła 8,76% w porównaniu do 9,88% rok wcześniej. Oznacza to wprawdzie zniżkę w relacji rocznej, ale w obrębie ostatnich dziesięciu lat tylko raz osiągnięty wynik był lepszy.
Mniejsze wskaźniki to wynik silniejszego wzrostu kosztów niż przychodów. W 2017 roku przychody w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo były o 9,0% wyższe niż w 2016 r., podczas gdy koszty całkowite wzrosły o 10,4%. Było to związane ze zwiększającymi się kosztami pracy oraz drożejącym surowcem. Średnie ceny hurtowe mąki pszennej piekarniczej w 2017 r. były, w zależności od rodzaju, od 1% do nawet 7% większe niż w 2016 r.
Natomiast pozytywne przełożenie na wyniki branży mógł mieć rosnący eksport pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Jak wynika z danych Eurostat, w zeszłym roku kontyngent sprzedaży zagranicznej wyrobów piekarniczych (CN 1905) sięgnął 578,1 tys. t, a zatem był o 13,1% większy niż rok wcześniej. Oznacza to istotne przyspieszenie średniorocznej dynamiki wzrostu, która w latach 2006-2016 wyniosła 10,5%.
Niemniej w kraju w 2017 r. utrzymał się wieloletni trend zniżkowy w zapotrzebowaniu na pieczywo świeże. Zdaniem GUS (za IERiGŻ) w pierwszej połowie minionego roku jego miesięczna konsumpcja w gospodarstwach domowych była o 6% niższa niż rok wcześniej. Zwiększyło się z kolei spożycie pozostałych wyrobów piekarskich – o 7%.
W 2017 r. firmy zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały o 2% więcej pieczywa niż w 2016 r. , tj. w sumie 1 031 tys. t. Przy tym silnie przyrosła produkcja pieczywa żytniego - o 8%, choć jego znaczenie wynosi 6-proc. udział w całkowitej produkcji.
W 2018 r. utrzyma się presja ze strony zwiększających się kosztów pracy. Z drugiej strony ceny mąki w I kwartale były wprawdzie wyższe niż rok wcześniej - od 4% do nawet 13% w przypadku mąki żytniej, to w następnych miesiącach mogą już spadać, biorąc pod uwagę stosunkowo niskie ceny zbóż. Poza tym istotnie mniejsze są ceny cukru, mające duże znaczenie w przypadku produkcji wyrobów ciastkarskich.