Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Wiaty
2016-01-04 -
MASZYNA DO OBIERANIA CEBULI
2017-06-26 -
Kretołap standardowy Pułapka na krety
2014-05-12 -
Lejek do rozsiewacza 300 litrów
2011-10-18
Wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego 2013
Znamy wyniki tegorocznego Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego 2013. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 15 marca 2013 roku w czasie Gali V Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy RP. Poniżej zamieszczamy oficjalny protokół z Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursów Wędliniarskich.
Protokół z Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursów Wędliniarskich, które odbyły się w ramach cyklu imprez „Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja", zorganizowanych przez Polską Federację Branży Mięsnej, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Związek „Polskie Mięso", Krajową Radę Drobiarstwa, Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kaiemby, a także marszałków województw polskich.
W dniu 22 lutego 2013 r. odbyły się Konkursy w 10 grupach asortymentowych. W Konkursach produkty oceniała Komisja w składzie:
-
prof. dr hab. Włodzimierz Dolata, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Przewodniczący Komisji
-
inż. Jacek Marcinkowski, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP - V-ce Przewodniczący Komisji
-
mgr inż. Celina Nierodkiewicz, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP - V-ce Przewodnicząca Komisji
-
Jarosław Kujawa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
-
Roman Markowski, Wielkopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy
-
dr Jerzy Mróz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
prof. dr hab. Jan Pyrcz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
dr Ryszard Kowalski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
dr inż. Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
dr hab. Bożena Danyluk, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
mgr Waldemar Jaworski, Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Poznaniu
-
Wojciech Kurpisz, Chata Polska S.A.
-
dr inż. Michał Piątek, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Sekretarz Komisji
-
dr inż. Agnieszka Frala, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Sekretarz
Komisji
W poszczególnych grupach asortymentowychnagrodzono i wyróżniono producentów, których wyroby uzyskały najwyższe oceny.
GRUPA l SZYNKA TRADYCYJNA PARZONA
Nagrody zdobyli producenci:
miejsce |
producent |
za wyrób |
1 |
Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Józef, Sylwester i Jolanta MARYŃ IAK; Rychtal |
szynka tradycyjna parzona |
2 |
Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz |
szynka Mistrza Andrzeja |
3 |
Zakład Przetwórstwa Mięsnego St.Tomaszewski, M.Sobik, Sł.Tomaszewski Sp.J.; Miłosław |
szynka rolka wędzona parzona |
w |
Zakłady Mięsne VIOLA Meyer Sp.J., Lniano |
szynka „Olchowy Dym" |
w |
NIEWIEŚCIM Sp. z o.o., Niewieścin |
szynka dziadka |
Czytaj dalej na następnej stronie...