Mrożenie jest najlepszą formą długotrwałego przechowywania warzyw i owoców. Pod względem wartości odżywczych to mrożonki są najbardziej zbliżone do produktów świeżych. W trakcie mrożenia nie dodaje się soli, cukru, octu ani innych substancji konserwujących. Nie zachodzą też wtedy zmiany w strukturze białek ani proces jełczenia tłuszczów.
Nie kupuj bryły w torebce
- Przy zakupie produktów mrożonych zwracajmy uwagę, czy są one odpowiedniej jakości. Owoce i warzywa powinny być sypkie, nie przylegać do opakowania, luźno się w nim przemieszczać. Jeżeli jest inaczej i są one zbrylone, najprawdopodobniej został przerwany łańcuch chłodniczy: produkt uległ wcześniejszemu rozmrożeniu, a następnie został zamrożony – mówiła w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Beata Łobejko z Działu Badań i Rozwoju firmy Hortex.
Rozmroziłeś? Więc teraz zjedz!
Mrożonki należy przechowywać w temperaturze nie wyższej niż −18°C. Jeśli produkt się już rozmroził, musimy go wykorzystać − nie zamrażajmy go ponownie. Warzywa oraz owoce najlepiej rozmrażać bezpośrednio przed spożyciem i w jak najkrótszym czasie. Możemy to robić w lodówce lub poza nią − w temperaturze pokojowej. Oczywiście mrożonki można też użyć do przygotowywania niektórych posiłków bez wcześniejszego rozmrażania. Mrożone warzywa wykorzystamy np. do zupy, a owoce − do tortu.
źródło: Gospodarz.pl/ infoWire.pl foto:
sxc.hu