Spadek produkcji mleka jaki miał miejsce od początku bieżącego roku przełożył się na zmniejszenie wytwórstwa większości przetworów mleczarskich w Polsce – informuje Bank BGŻ.
Znaczącą zniżkę w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku zanotowano w obrębie jogurtów. W relacji rocznej ich wytwórstwo spadło bowiem o 8% i wyniosło 108,3 mln litrów.
Również w przypadku śmietany zaobserwowano spadek produkcji. Od początku stycznia do końca marca obniżyła się ona o 6% i ukształtowała na poziomie 47,0 mln litrów.
Ponadto zmniejszenie zapotrzebowania eksportowego na mleko w proszku, co przyczyniło się po części do obniżenia produkcji tego towaru – o blisko 12% (łączna produkcja wyniosła 27,0 tys. ton).
Zwyżki obserwowano jedynie w przypadku serów, zarówno dojrzewających jak i twarogów – o około 3-4% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl