Nadwyżka eksportu nad importem przetworów mlecznych wzrosła o 2,4% do 1,85 mld l w przeliczeniu na mleko surowe, w wyniku głębszego spadku importu o 6,6% do 1,23 mld l niż eksportu o 1,4% do 3,08 mld l.
O spadku wysyłki zadecydował głownie spory spadek wywozu masła o 17,9%, ze względu na mniejsze niż przed rokiem ceny eksportowe o 12% oraz wzrost krajowej konsumpcji pod wpływem niższych cen detalicznych w I półroczu 2019 r. konsumpcja masła zwiększyła się o 8% w porównaniu z I półroczem 2018 r. Zmalał również eksport serwatki o 10,8% oraz serów i twarogów o 1,8%. Wysyłka pozostałych przetworów zwiększyła się od 5% - mleko w proszku do 20,9% - mleko płynne i śmietana. Z kolei na obniżeniu wolumenu importu zaważył spadek przywozu masła i serwatki - po 30%.
Dodatnie saldo obrotów w ujęciu wartościowym zwiększyło się o 0,9% do 0,88 mld EUR. Wzrosła zarówno wartość eksportu o 2,8% do 1,59 mld EUR, jak i importu o 5,2% do 0,71 mld EUR, co wynikało ze zwyżki cen transakcyjnych większości przetworów mlecznych.