Słabszy sezon dla eksporterów koncentratu soku jabłkowego

Z danych Eurostat wynika, że w pierwszych 11 miesiącach sezonu 2015/2016 (lipiec 2015 - maj 2016) sprzedaż zagraniczna zagęszczonego soku jabłkowego z Polski wyniosła niespełna 240 tys. t i tym samym była o 17% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Słabszy sezon dla eksporterów koncentratu soku jabłkowego

Eksport koncentratu soku jabłkowego

Na spadek eksportu przełożyła się w głównej mierze mniejsza sprzedaż koncentratu soku jabłkowego poza Unię Europejską - o 73% do 17,5 tys. t. Spowodowana przez spadek popytu na rynku północnoamerykańskim. Z statystyk unijnych wynika, że w sumie do USA i Kanady Polska w analizowanym okresie wyeksportowana niespełna 3 tys. t koncentratu względem 39 tys. t przed rokiem. Polska mogła zwiększyć sprzedaż zagraniczną dzięki mniejszej produkcji i wyższych cenach koncentratu z Chin, które znacznie spowolniły wywóz koncentratu na rynek Stanów Zjednoczonych w sezonie poprzednim.

 

Bank BGŻ BNP Paribas informuje, że wysyłki zagraniczne soku zagęszczonego z Polski w drugim kwartale 2016 r. zaczęły jednak przyspieszać. Dane Eurostatu podają, że w kwietniu i maju br. wyeksportowano z Polski 48,8 tys. t koncentratu - o 5,6% więcej niż w zeszłym roku. Było to szczególnie widoczne uwzględniając rynek UE (wzrost o 25%).

 

Natomiast jeśli chodzi o produkcję zagęszczonego soku jabłkowego, IERiGŻ-PIB w czerwcu br. szacował, że w sezonie 2015/2016 ukształtuje się ona na poziomie 325 tys. t - takim samym jak w sezonie poprzednim. Jednak biorąc pod uwagę mniejszy r/r eksport koncentratu można przypuszczać, że jego zapasy na rynku krajowym na początku sezonu 2016/2017 będą zatem wyższe niż przed rokiem. Będzie to być może jeden z elementów kształtowania się krajowej podaży zagęszczonego soku jabłkowego w sezonie 2016/2017. Ta prawdopodobnie może być wyższa z uwagi na przewidywany tegoroczny wzrost podaży jabłek w kraju (wg GUS o ok. 10%) i może oddziaływać w kierunku spadków cen jak również wzrostu sprzedaży zagranicznej z Polski. Prognozuje się, że przy większej podaży jabłek do przetwórstwa, ich ceny w sezonie 2016/2017 ukształtują się na stosunkowo niskim poziomie.

 

Znaczące dla sytuacji po stronie eksportu koncentratu jabłkowego z naszego kraju w sezonie 2016/2017 będą jednak czynniki popytowe. Można oczekiwać, że wyższe niż w ubiegłym sezonie będzie zapotrzebowanie na koncentrat na rynku unijnym. Wynikać on może z słabszych r/r zbiorów jabłek w krajach Unii Europejskiej poza Polską. Dość istotnym czynnikiem może być tu wyjątkowo niska produkcja na Węgrzech które są drugim, zaraz po Polsce (dane dla 2015 r.), eksporterem netto koncentratu jabłkowego spośród krajów UE.

 

Z kolei eksport ze strony rynku północnoamerykańskiego uzależniony będzie od podaży w Chinach. Ważny dla sprzedaży zagranicznej będzie także poziom cen w UE, wspierany wciąż korzystnymi relacjami dolara amerykańskiego wobec euro. 



Tagi:
źródło: