W bieżącym sezonie w stosunku do sezonu 2015/2016 kolejny rok wzrośnie, tym razem o 2,7% do 1,7 mln ton do 63,7 mln ton zwiększy się konsumpcja oleju palmowego. Istotnie, bo o 5,3% do 53,7 mln ton zwiększy się spożycie oleju sojowego. Konsumpcja oleju rzepakowego powinna kolejny rok z rzędu w tym sezonie zmaleje o 6,7% do 24,9 mln ton pod wpływem obniżki jego produkcji.
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, w sezonie 2016/2017 sporo, bo o 6,8% zwiększy się zużycie oleju słonecznikowego do 16,8 mln ton za sprawą zwyżki produkcji tego oleju. Produkcja mniej znaczącego oleju arachidowego powinna też wzrosnąć o 7,7% do 3,9 mln ton, natomiast bawełnianego spadnie o 1,9% do 4,1 mln ton. Wyższe będzie zużycie olejów z ziaren palmy o 4,1%, oliwy z oliwek o 0,6%, kokosowego o 4,7%, kukurydzianego o 4,2%.
Najwięcej olejów i tłuszczy na świecie spożywają Chiny - 17% udziału, Unia Europejska - 15%, Indie - 11% oraz Stany Zjednoczone - 10%.
W sezonach przed 2004/2005 tempo zwyżki spożycia olejów było najwyższe wśród krajów rozwijających się, o wysokich wskaźnikach demograficznych, ale lata późniejsze do dziś przyniosły przyrost w krajach rozwiniętych w wyniku rozwoju branży produkcji biodiesla. W sezonie 2016/2017 przyrost spożycia podobnie jak sezon wcześniej będzie odnosił się do wszystkich największych konsumentów. W omawianym sezonie największy przyrost spożycia będzie miał miejsce w Indonezji o 4,6% do 10,9 mln ton, w Indiach o 5% do 24,3 mln ton, w Pakistanie o 4,7% do 4,9 mln ton, Malezji o 3,8% do 4,7 mln ton oraz Afryce Północnej o 3,7% do 4,5 mln ton.
Czytaj dalej na następnej stronie...