Fałszowanie mięsa oraz wprowadzanie do obrotu przeterminowanych wyrobów budzi spory niepokój wśród konsumentów. W związku z tym, inspekcja handlowa zapowiada walkę z fałszerzami.
Według byłego głównego weterynarza, polska żywność jest bezpieczna. Zdarzają się natomiast pojedyncze przypadki fałszowania mięsa, które należy wyeliminować z obiegu. Jego zdaniem, konieczne jest informowanie społeczności o nieuczciwych producentach.
W opinii Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywcznych, trzeba też namawiać konsumentów, aby kupowali w sprawdzonych źródłach i czytali etykiety. Jego zdaniem, niedopuszczalne jest, aby informacje na etykiecie odbiegały od zawartości i składu produktów. Polski konsument powinien być świadomy co spożywa. Ma prawo także czuć się bezpieczny tak samo jak konsumenci z innych krajów, takich jak: Anglii, Niemiec czy Holandii.
źródło: Gospodarz.pl/IAR, foto:
Gospodarz.pl