Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Kojce i wygrodzenia
2013-08-19 -
POMPA ELEKTRYCZNA 2,4/12,5 12 V
2016-05-02 -
Ładowacz czołowy STOLL FE
2014-07-01 -
Spycharka seria 200
2012-01-05 -
Filtr siatkowy wraz z zaworem zwrotnym
2012-05-17
Kolejny spadek cen żywności na świecie. Żywność najtańsza od prawie 5 lat
W marcu 2015 r. indeks globalnych cen żywności FAO wyniósł 173,8 pkt i w stosunku zmienionego indeksu z lutego br. zmalał o 1,5% - 2,6 pp. - podaje FAPA/FAMMU.
Ceny żywności na świecie
W odniesieniu do marca 2014 r. był o 18,7% - 40 pp. niższy. Indeks spadał sukcesywnie od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką światową podaż większości towarów wchodzących w jego skład. Ceny żywności znajdują się aktualnie na poziomie najmniejszym od czerwca 2010 r.
W marcu br. potaniał znacznie cukier o 9,2%, a w mniejszym stopniu także oleje roślinne o 3,1%, zboża o 1,1% i mięso o 1%. Podrożały z kolei już drugi miesiąc z rzędu artykuły mleczarskie o 1,7%.
Zniżka indeksu cen mięsa do 177 pkt wynikała przede wszystkim ze spadku notowań wieprzowiny i drobiu. Mniejsze były również ceny mięsa owczego, a wołowiny były stabilne. Po osiągnięciu rekordowo wysokiego poziomu w sierpniu 2014 r. - 212 pkt, w następnych miesiącach indeks cen mięsa stopniowo zmniejszał się.
Głównymi czynnikami obniżki cen mięsa było mniejsze zapotrzebowanie ze strony rynków azjatyckich, gdzie notowano wysokie wzrosty produkcji, a także utrzymywanie w mocy restrykcji importowych przez Rosję.
Natomiast indeks cukru FAO stracił 9% spadając do 141 punktów. Przyczyn przecen tego produktu należy szukać w słabnącym realu, który zachęca Brazylijczyków do wysyłki oraz dużej podaży cukru w czołowych regionach produkcji. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 20%.