Kolejny, duży spadek idneksu cen żywności w sierpniu

W sierpniu br. odnotowano dalsze obniżenie się podstawowego wskaźnika cen żywności kalkulowanego przez FAO, spowodowane znaczną podaż i czynnikami zewnętrznymi, w tym spadkiem cen energii oraz obawami o spowolnienie gospodarki Chin.

Kolejny, duży spadek idneksu cen żywności w sierpniu

Indeks cen żywności

Indeks FAO mierzący miesięczne wahania cen koszyka zbóż, oleistych, produktów mleczarstwa, mięsa i cukru wyniósł średnio 155,7 punktów, tj. o 8,5 punktu mniej (-5,2%) w porównaniu z lipcem br. Był to jednocześnie największy spadek wskaźnika w skali miesięcznej od grudnia 2008 r.

Według FAO, obecnie niewiele czynników przemawia za odwrócenem spadkowej tendencji w najbliższych miesiącach. Spadki cen odnotowano dla prawie wszystkich produktów, z wyjątkiem mięsa.

Ceny zbóż w dół

Jak podała FAMMU/FAPA, indeks cen zbóż wyniósł w sierpniu br. 154,9 punktów, tj. o 11,6 punktu (7%) mniej w porównaniu z lipcem br. i aż o 27,6 punktu (15,1%) mniej niż rok wcześniej. Jest to jednocześnie najniższy poziom tego wskaźnika od czerwca 2010 roku. Głównymi czynnikami wpływającymi na jego obniżenie były sierpniowe spadki cen pszenicy i kukurydzy. Spadki notowań wystąpiły także w przypadku ryżu. Obrodziła pszenica. Znaczna jej podaż (na którą złożyły się zarówno wyższe od wcześniej oczekiwanych zbiory na półkuli północnej, jak i obfite zapasy początkowe) utrwaliła spadkowe tendencje notowań. Taniała także kukurydza, głównie ze względu na bardzo dobre prognozy tegorocznych zbiorów w USA i oczekiwania wzrostu brazylijskiego eksportu.

Nieznacznie podrożało mięso

Notowania mięsa nieznacznie poszły w sierpniu w górę (+0,1% do 172,9 pkt). Wzrosły nieco ceny światowe mięsa owczego, natomiast pozostałych gatunków mięsa były stabilne. W skali roku mięso potaniało o 18,4%, najbardziej wieprzowina i mięso owcze, a w mniejszym stopniu również drób i wołowina.


Tagi:
źródło: