Podobnie jak w przypadku eksportu, głównym partnerem Polski w przywozie towarów rolno–spożywczych jest Unia Europejska. W czasie pięciu miesięcy 2020 r. z Unii Europejskiej do Polski sprowadzono produkty rolno-spożywcze o całkowitej wartości 7,5 mld EUR. W ogólnej wartości importu towarów rolno–spożywczych do Polski udział państw członkowskich UE wyniósł 80% względem 81% rok wcześniej.
Importowane do Polski artykuły rolno–spożywcze przywożone są przede wszystkim z Niemiec. Ich wartość w omawianym okresie 2020 r., podobnie jak przed rokiem, wyniosła 2,1 mld EUR. Udział Niemiec w wartości całego polskiego importu rolno–spożywczego wyniósł 22%. Znaczący udział w zakupie miały również Niderlandy. Na dalszych pozycjach pod kątem udziału w wartości importu znajdowały się: Hiszpania, Dania i Belgia oraz Włochy i Francja.
Produktami rolno–spożywczymi, które generowały największe wydatki na przywóz w okresie pięciu miesięcy 2020 r. były: żywiec, mięso i przetwory, owoce i przetwory, ryby i przetwory, warzywa i przetwory oraz ziarno zbóż i przetwory, kawa, herbata i kakao, a także nasiona roślin oleistych i tłuszcze roślinne. W okresie styczeń–maj 2020 r. w sumie wydatki poniesione na import tych produktów stanowiły 59% wartości przywozu towarów rolno-spożywczych.