Eksport i import polskiego mleka w proszku
Jak podaje Agencja Rynku Rolnego dynamicznie wzrasta eksport polskiego mleka w proszku. WstÄ™pne dane Å›wiadczÄ…, że w miesiÄ…cach styczeÅ„ - maj bieżącego roku, wywóz peÅ‚nego mleka w proszku osiÄ…gnÄ…Å‚ poziom 14,5 tys. ton, o 97% wyższy niż w ubiegÅ‚ym roku, a poziom odtÅ‚uszczonego mleka w proszku to 50 tys. ton czyli o 88% wiÄ™cej porównujÄ…c z notowaniami z wczeÅ›niejszego roku. Do kraju przywieziono 7 tys. ton PMP, a OMP 9,3 tys. ton.
Eksport i import serów z Polski
W okresie styczeÅ„ - maj 2014 roku Polska wywiozÅ‚a 61 tys. ton serów dojrzewajÄ…cych, jest to o 4% wiÄ™cej niż w ubiegÅ‚ym roku, przywóz tych serów osiÄ…gnÄ…Å‚ poziom 18 tys. ton. W tym samym okresie eksportowano 18 tys. ton serów niedojrzewajÄ…cych, a zaimportowano 9 tys. ton.
Eksport i import produktów mleczarskich
Eksperci informujÄ…, że w okresie pierwszych piÄ™ciu miesiÄ™cy bieżącego roku, wywóz jogurtów byÅ‚ zbliżony do notowaÅ„ z roku 2013 i uksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na poziomie 20 tys. ton. Natomiast import tego produktu wzrósÅ‚ o 3%, do 8 tys. ton. W tym czasie wyeksportowano 16 tys. ton masÅ‚a, o 6% mniej niż przed rokiem. Tym samym import tego tÅ‚uszczu wzrósÅ‚ o 21%, do 5 tys. ton. Spadek w eksporcie zanotowano również w przypadku serwatki. Po rekordowym wzroÅ›cie w roku 2013 nastÄ…piÅ‚o zahamowanie tego produktu o 1% i uksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na poziomie 95 tys. ton. Import serwatki spadÅ‚ o 20% i wyniósÅ‚ 24 tys. ton.