Eksport i import polskiego mleka w proszku
Jak podaje Agencja Rynku Rolnego dynamicznie wzrasta eksport polskiego mleka w proszku. Wstępne dane świadczą, że w miesiącach styczeń - maj bieżącego roku, wywóz pełnego mleka w proszku osiągnął poziom 14,5 tys. ton, o 97% wyższy niż w ubiegłym roku, a poziom odtłuszczonego mleka w proszku to 50 tys. ton czyli o 88% więcej porównując z notowaniami z wcześniejszego roku. Do kraju przywieziono 7 tys. ton PMP, a OMP 9,3 tys. ton.
Eksport i import serów z Polski
W okresie styczeń - maj 2014 roku Polska wywiozła 61 tys. ton serów dojrzewających, jest to o 4% więcej niż w ubiegłym roku, przywóz tych serów osiągnął poziom 18 tys. ton. W tym samym okresie eksportowano 18 tys. ton serów niedojrzewających, a zaimportowano 9 tys. ton.
Eksport i import produktów mleczarskich
Eksperci informują, że w okresie pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku, wywóz jogurtów był zbliżony do notowań z roku 2013 i ukształtował się na poziomie 20 tys. ton. Natomiast import tego produktu wzrósł o 3%, do 8 tys. ton. W tym czasie wyeksportowano 16 tys. ton masła, o 6% mniej niż przed rokiem. Tym samym import tego tłuszczu wzrósł o 21%, do 5 tys. ton. Spadek w eksporcie zanotowano również w przypadku serwatki. Po rekordowym wzroście w roku 2013 nastąpiło zahamowanie tego produktu o 1% i ukształtował się na poziomie 95 tys. ton. Import serwatki spadł o 20% i wyniósł 24 tys. ton.