Wzrost indeksu cen żywności w październiku 2013 r.

W październiku br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 205,8 pkt, co stanowi wzrost w stosunku do zmienionego indeksu z września o 1,3 % (2,7 p.p.).

Wzrost indeksu cen żywności w październiku 2013 r.

Wobec października 2012 r. był to jednak poziom cen o 5,3% niższy.

Nieznaczny wzrost cen żywności na świecie
w 10 miesiącu roku był pierwszym zanotowanym od kwietnia br., głównie za sprawą znacznej zwyżki notowań cukru (+7,5%).

Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO również podrożały, jednak na mniejszą skalę: oleje (+2%), zboża (+1,1%), artykuły mleczarskie (+0,4%) i mięso (+0,1%). Indeks cen mięsa wyniósł w październiku 184,2 pkt i był jeszcze o 1,6% niższy niż przed rokiem. Wzrosły notowania wołowiny i mięsa owczego, wspierane ograniczoną podażą eksportową.

Ceny wieprzowiny i drobiu natomiast obniżyły się, dzięki spadkowi cen pasz - podaje FAMMU/FAPA.

 



Tagi:
źródło: