Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Wzrost indeksu cen żywności w październiku 2013 r.
W październiku br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 205,8 pkt, co stanowi wzrost w stosunku do zmienionego indeksu z września o 1,3 % (2,7 p.p.).
Wobec października 2012 r. był to jednak poziom cen o 5,3% niższy.
Nieznaczny wzrost cen żywności na świecie w 10 miesiącu roku był pierwszym zanotowanym od kwietnia br., głównie za sprawą znacznej zwyżki notowań cukru (+7,5%).
Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO również podrożały, jednak na mniejszą skalę: oleje (+2%), zboża (+1,1%), artykuły mleczarskie (+0,4%) i mięso (+0,1%). Indeks cen mięsa wyniósł w październiku 184,2 pkt i był jeszcze o 1,6% niższy niż przed rokiem. Wzrosły notowania wołowiny i mięsa owczego, wspierane ograniczoną podażą eksportową.
Ceny wieprzowiny i drobiu natomiast obniżyły się, dzięki spadkowi cen pasz - podaje FAMMU/FAPA.