Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Spodnie robocze BETA 7900FP
2011-05-16 -
Wał uprawowy tandem TOLMET
2015-05-08 -
Breloczek ciągnik John Deere
2011-04-06 -
Cyklony
2014-01-21
Wzrost indeksu cen żywności w październiku 2013 r.
W październiku br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 205,8 pkt, co stanowi wzrost w stosunku do zmienionego indeksu z września o 1,3 % (2,7 p.p.).
Wobec października 2012 r. był to jednak poziom cen o 5,3% niższy.
Nieznaczny wzrost cen żywności na świecie w 10 miesiącu roku był pierwszym zanotowanym od kwietnia br., głównie za sprawą znacznej zwyżki notowań cukru (+7,5%).
Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO również podrożały, jednak na mniejszą skalę: oleje (+2%), zboża (+1,1%), artykuły mleczarskie (+0,4%) i mięso (+0,1%). Indeks cen mięsa wyniósł w październiku 184,2 pkt i był jeszcze o 1,6% niższy niż przed rokiem. Wzrosły notowania wołowiny i mięsa owczego, wspierane ograniczoną podażą eksportową.
Ceny wieprzowiny i drobiu natomiast obniżyły się, dzięki spadkowi cen pasz - podaje FAMMU/FAPA.