Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-04-11 -
Ogórki pod kontrolą IJHARS
2025-04-11 -
Rynek mięsa w Polsce (30.03.2025)
2025-04-11
Poznaj produkty
-
Rozdrabniacz do bel okrągłych RBA GOWEIL
2020-07-24 -
Lusterka do ciągników Valtra GL0520
2011-12-14 -
Ładowarka teleskopowa MLT 845 120
2014-05-05 -
Komin wentylacyjny
2012-11-19 -
Armatka hukowa zon mark 4 REMSZ
2020-03-13
Wzrost indeksu cen żywności w październiku 2013 r.
W październiku br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 205,8 pkt, co stanowi wzrost w stosunku do zmienionego indeksu z września o 1,3 % (2,7 p.p.).
Wobec października 2012 r. był to jednak poziom cen o 5,3% niższy.
Nieznaczny wzrost cen żywności na świecie w 10 miesiącu roku był pierwszym zanotowanym od kwietnia br., głównie za sprawą znacznej zwyżki notowań cukru (+7,5%).
Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO również podrożały, jednak na mniejszą skalę: oleje (+2%), zboża (+1,1%), artykuły mleczarskie (+0,4%) i mięso (+0,1%). Indeks cen mięsa wyniósł w październiku 184,2 pkt i był jeszcze o 1,6% niższy niż przed rokiem. Wzrosły notowania wołowiny i mięsa owczego, wspierane ograniczoną podażą eksportową.
Ceny wieprzowiny i drobiu natomiast obniżyły się, dzięki spadkowi cen pasz - podaje FAMMU/FAPA.
