Indeks światowych cen żywności FAO w sierpniu 2013 r. wyniósł 201,8 pkt, obniżając się w stosunku do zmienionego indeksu z lipca o 1,9% (4 p.p.). W skali roku indeks był o 5,1% (11 p.p.) niższy - podaje FAMMU/FAPA.
Sierpień był już czwartym z rzędu miesiącem spadku cen żywności na świecie, głównie za zasługą kolejnego spadku cen zbóż (-7,2%) i olejów (-3%), co rekompensowało niewielką zwyżkę cen mięsa (+1,3%), artykułów mleczarskich (+1,2%) oraz cukru (+1,1%).
Ceny zbóż obniżają się od czerwca br. na skutek optymistycznych prognoz tegorocznych zbiorów, szczególnie kukurydzy.
Indeks cen mięsa wyniósł w sierpniu 175 pkt, a wzrost miał miejsce głównie na rynku wieprzowiny (+4,5%), podczas gdy w przypadku innych gatunków mięsa zmiany były niewielkie.
Ważnym elementem wpływającym na poziom cen wieprzowiny było umocnienie się euro wobec dolara amerykańskiego. Notowania mięsa drobiowego obniżyły się już czwarty miesiąc z kolei (-1,3%), częściowo w wyniku niższych kosztów pasz. Ceny mięsa ogółem były w sierpniu br. jeszcze o 2,6% wyższe niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu