Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
URSUS 6824 MIDO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Nawóz mineralny na trawniki
2011-03-01 -
MINI ŁADOWARKI MACKS
2011-02-23 -
Wykrywacz Mastitis DRAMIŃSKI MD4X4Q2
2021-11-29
Indeks cen żywności obniżył się o 0,8%. Taniały zboża, drożał cukier, nabiał i mięso
W lipcu 2016 roku indeks cen żywności FAO stracił 0,8%, spadając do 161,9 punktów. Jak podaje FAMMU/FAPA, w lipcu najsilniej potaniały zboża, z kolei najwięcej zyskał indeks produktów mleczarskich.

Ceny żywności na świecie
W relacji rocznej ceny żywności były niższe o 1,4%, po sześciu miesiącach podwyżek z rzędu przyszła zmiana cen żywności. Przyczyn należy szukać, w przecenach zbóż i olejów, a także relatywnie niewielkich podwyżek innych grup produktów.
Indeks zbóż spadł o 5,6%, taniała mocno kukurydza w USA, gdzie poprawiły się warunki pogodowe; straciła także pszenica szczególnie za sprawą dużej podaży z rejonu Morza Czarnego; podrożał za to nieco ryż.
Indeks olejów obniżył się o 2,8% w dalszym ciągu taniał olej palmowy, który jest obecnie najtańszy od pięciu miesięcy; spadły też ceny olejów z soi, słonecznika i rzepaku.
Natomiast indeks mięsa zyskał o 1,3% drożały wszystkie gatunki, najbardziej wieprzowina. Produkty mleczarskie podrożały o 3,2% w tym cały asortyment, ale najmocniej masło.
Analizując indeks cukru FAO to w lipcu wzrósł o 1% do 278,7 punktów. W porównaniu z rokiem ubiegłym indeks jest wyższy o 53,8%. Jednak tempo wzrostu mocno osłabło, w poprzednich miesiącach było dwucyfrowe. Wyhamowania podwyżek to głównie skutek sytuacji w Brazylii, gdzie real umocnił się przez miesiąc o 4% wobec dolara, co ograniczyło eksport.
Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami.
