Eksport przetworów warzywnych

W okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku eksport przetworów warzywnych zmalał o prawie 7 procent, czyli do poziomu 318,3 tysięcy ton z wcześniejszych 339,5 tysiąca ton.

Eksport przetworów warzywnych

W analizowanym czasie, zwiększyła się wartość wysyłanego kontyngentu i to o 9 procent, osiągając przy tym granicę 278,4 mln euro w stosunku do 254,9 mln euro w roku poprzedzającym. Niemniej jednak, w tym okresie do innych krajów unijnych wysłano 199,5 tysiąca ton przetworów, tj. mniej niż rok wcześniej, gdzie było to 223,9 tysiąca ton. Z kolei wartość wolumenu wyniosła 188,8 mln euro w porównaniu do wcześniejszych 181,4 mln euro.


Głównym produktem wysyłanym poza granice kraju były mrożonki warzywne w ilości 112 tysięcy ton, frytki – 20,8 tysiąca ton oraz warzywa w puszce – 20 tysięcy ton. Natomiast najwięcej tych produktów trafiło na rynki wschodnie, a także niewielkie ilości do Chorwacji, USA i Kanady.


W omawianym okresie odnotowano spadek wysyłki z 195 tysięcy ton do 168,1 tysięcy ton o niższej niż przed rokiem wartości wynoszącej 103,8 mln euro w stosunku do 104,4 mln euro. Wśród całego eksportu przetworzonych warzyw, mrożonki miały aż 53 procent udziałów.


Mniejsza sprzedaż to efekt spadku produkcji, czyli niższych zbiorów i to o 12 procent wobec roku ubiegłego. Niemal 67 procent całego eksportu mrożonek warzywnych wysłano do innych krajów unijnych. Tegoroczny kontyngent był na poziomie 112,6 tysiąca ton w stosunku do wcześniejszych 130,5 tysiąca ton. Natomiast całość wysyłki kosztowała 72,2 mln euro i była nieco mniejsza niż w ubiegłym roku.



Tagi:
źródło: