Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Zbiornik do opryskiwacza Pilmet 300 l
2011-10-04 -
Przyczepa rolnicza typ TB 10 000
2014-10-17 -
Folia do sianokiszonki Agro Vip 750 mm
2017-09-11 -
Głębosz michel TYP-GRM-ZNS Agro-Lift
2020-07-17 -
Ładowarki kołowe Weidemann 3080
2020-08-10 -
Weed Seeker
2012-01-29
Dalszy spadek cen żywności na świecie. Taniał cukier, zboża i mięso
W lutym 2015 r. indeks globalnych cen żywności FAO wyniósł 179,4 pkt i w stosunku do zmienionego indeksu ze stycznia 2015 roku zmalał o 1% (1,8 pp.) - podaje FAMMU/FAPA.
Indeks cen żywności
W porównaniu do lutego minionego roku był o 14% - 29 pp. mniejszy. Ceny żywności na świecie malały sukcesywnie od kwietnia 2014 r. i znajdują się aktualnie na poziomie najmniejszym od lipca 2010 r. W lutym tego roku potaniał głównie cukier o 4,9% i zboża o 3,2%, a także w mniejszym stopniu mięso o 1,4%.
Podrożały z kolei artykuły mleczarskie o 4,6% i oleje roślinne o 0,4%. Spadek indeksu cen mięsa do 187,4 pkt wynikał z obniżenia się notowań wołowiny i mięsa owczego. Ceny mięsa drobiowego były stabilne, a wieprzowiny odbudowały się po ośmiu miesiącach nieprzerwanego spadku.
Redukcja kursu wymiany walut w odniesieniu do dolara amerykańskiego oraz obfita podaż eksportowa były przyczyną osłabienia cen wołowiny z Australii i Brazylii. Informacja o wprowadzeniu przez UE mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wpłynęła z kolei na wzrost cen eksportowych unijnej wieprzowiny.