Dalszy spadek cen żywności na świecie. Taniał cukier, zboża i mięso

W lutym 2015 r. indeks globalnych cen żywności FAO wyniósł 179,4 pkt i w stosunku do zmienionego indeksu ze stycznia 2015 roku zmalał o 1% (1,8 pp.) - podaje FAMMU/FAPA.

Dalszy spadek cen żywności na świecie. Taniał cukier, zboża i mięso

Indeks cen żywności

W porównaniu do lutego minionego roku był o 14% - 29 pp. mniejszy. Ceny żywności na świecie malały sukcesywnie od kwietnia 2014 r. i znajdują się aktualnie na poziomie najmniejszym od lipca 2010 r. W lutym tego roku potaniał głównie cukier o 4,9% i zboża o 3,2%, a także w mniejszym stopniu mięso o 1,4%.

 

Podrożały z kolei artykuły mleczarskie o 4,6% i oleje roślinne o 0,4%. Spadek indeksu cen mięsa do 187,4 pkt wynikał z obniżenia się notowań wołowiny i mięsa owczego. Ceny mięsa drobiowego były stabilne, a wieprzowiny odbudowały się po ośmiu miesiącach nieprzerwanego spadku.

 

Redukcja kursu wymiany walut w odniesieniu do dolara amerykańskiego oraz obfita podaż eksportowa były przyczyną osłabienia cen wołowiny z Australii i Brazylii. Informacja o wprowadzeniu przez UE mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wpłynęła z kolei na wzrost cen eksportowych unijnej wieprzowiny.



Tagi:
źródło: