Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Agregat otrząsająco-czyszczący MAJA
2020-05-12 -
Brona kompaktowa "ASTAT 270" - TOLMET
2015-04-27 -
Siewniki nabudowane CAMI_N
2013-04-02 -
Kultywator wirnikowy
2014-03-19 -
Brama samozatrzaskowa Fiabilis Robinsons
2020-09-03
Ceny mąki systematycznie maleją. Mąka typu 500 najtańsza od prawie 6 lat
Od wielu miesięcy ceny mąki systematycznie spadają. Wartość hurtowa najbardziej popularnej mąki pszennej sprzedawanej luzem po raz pierwszy od lata 2010 r. spadła poniżej progu 900 zł/t.

Ceny mąki
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ostatnim tygodniu marca (28.03-3.04) cena hurtowa mąki pszennej typu 500 sprzedawanej luzem spadła do 899 zł/t. Tak niski poziom tej ceny notowano ostatnio w sierpniu 2010 r. W marcu br. wartość ta wyniosła 904 zł/t i była o 6% (56 zł/t) mniejsza niż w marcu 2015 r. Spadek ceny tej mąki, która jest najpopularniejszym rodzajem mąki do dalszego przetwórstwa, przekłada się m.in. na mniejsze koszty produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych.
Zdaniem Banku BGŻ BNP Paribas, trzeba pamiętać o wszystkich innych kosztach, które składają się na cenę bochenka, czyli głównie kosztach pracy, energii i dystrybucji. Wciągu ostatniego roku ceny mąki piekarniczej nabywanej w workach obniżyły się w nieznacznie większym stopniu niż cena mąki sprzedawanej luzem. Na przykład mąka typu 500 potaniała o 7%. Natomiast odmienne tendencje panowały na rynku mąki sprzedawanej w opakowanych detalicznych (paczkowanej) o masie 1 kg. Notowania mąk ”ciemniejszych” 550 i 650 były w marcu br. przeciętnie wyższe, odpowiednio o 7 i 6% niż przed rokiem. Z kolei ceny mąk typu 450 i 500 potaniały, aczkolwiek w niewielkim stopniu bo odpowiednio o 1 i 2%.
W ocenie analityków Banku, dane te są potwierdzeniem obserwowanej na poziomie gospodarstw domowych tendencji do większych zakupów mąki i tym samym samodzielnego przygotowywania żywności z podstawowych składników oraz trendów związanych ze zdrowiem.
