Kategorie
Zobacz również tu
-
Ekstremalnie sucha gleba. Siew kukurydzy
2025-04-08 -
Ocena użytkowości bydła
2025-04-08 -
Źródła finansowania i inwestycje
2025-04-08
Poznaj produkty
-
Przyczepa rolnicza ZASŁAW D-737AA-12
2014-01-17 -
Koła palczaste, kieszeniowe, łańcuchowe
2011-11-23 -
Mlekomat wielozbiornikowy XL - metalowy
2012-12-31 -
Traktorek Hinomoto E1802S
2012-01-03 -
Sadzarko-Głębosz DSG
2013-04-02
Indeks cen żywności znów w górę. Podrożały przetwory mleczne, cukier, oleje i mięso
W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 165,6 punktu, zwyżkując w skali miesięcznej po lipcowym spadku, który przerwał notowany od pięciu miesięcy trend zwyżkowy – podaje FAMMU/FAPA.

Zwyżka cen olejów roślinnych o 7,4% po trzech miesiącach spadków, nastąpiła przede wszystkim na skutek wzrostu cen oleju palmowego a więc najważniejszego produktu objętego indeksem ze względu na niższą niż oczekiwano produkcję w Malezji i niewystarczające globalne zapasy. Dodatkowo zwyżki cen olejów roślinnych napędzane są przez większy popyt importowy w kluczowych krajach sprowadzających te artykuły, a w szczególności w Chinach, Indiach i państwach członkowskich Unii Europejskiej. W sierpniu podrożały także rzepak, było to m.in. konsekwencją niższych perspektyw produkcyjnych w UE.
Indeks cen zbóż
Natomiast indeks cen zbóż spadł o 3% w odniesieniu do poprzedniego miesiąca. Był o 7,4% mniejszy niż przed rokiem. Dynamicznie obniżyły się ceny kukurydzy, m.in. na skutek bardziej korzystnych warunków pogodowych do produkcji w znaczących regionach USA niż wcześniej zakładano. Ceny pszenicy także spadały m.in. poprzez wysokie zbiory na półkuli północnej. Światowe ceny ryżu również zmniejszyły się względem do ich poziomu z lipca. Wpływ na to miał ograniczony popyt w połączeniu z perspektywami dużej dostępności w związku ze zbliżającymi się zbiorami.
Indeks cen mięs
Indeks cen mięs był w sierpniu na poziomie o 0,3% większy niż w lipcu. Globalne ceny mięsa owczego , wieprzowiny i drobiu delikatnie zwyżkowały, jednak notowania wołowiny spadły. Przyczyną takiego stanu rzeczy są ograniczone dostawy wieprzowiny w UE i mięsa owczego w Oceanii. Ceny drobiu zwyżkują na skutek wzmożonego popytu na to mięso z krajów azjatyckich. Tymczasem ożywienie produkcji mięsa wołowego w USA ograniczyło zamówienia na dostawy zewnętrzne, co jest konsekwencją spadku globalnych cen tego rodzaju mięsa.
