Na monitorowanych giełdach globalnych ceny cukru surowego i białego kształtują się na niskim poziomie.
Przyczyną niskich cen jest głównie wysoki poziom produkcji światowej i zapasów cukru zgromadzonych przez czołowych globalnych producentów, a także prognozy utrzymania się dużej nadwyżki produkcji cukru na świecie w sezonie 2018/2019.
Czynnikiem, który determinuje sytuację cenową na giełdach światowych jest również mająca miejsce od lutego do połowy września 2018 r. silna deprecjacja reala brazylijskiego w odniesieniu do dolara amerykańskiego, co było czynnikiem stymulującym wywóz cukru z Brazylii, a zarazem zwiększającym podaż na rynku globalnym.
We wrześniu 2018 r. cena cukru surowego na giełdzie Intercontinental Exchange (ICE) w Nowym Jorku wyniosła 242 USD/t - 893 zł/t i była większa o 5% niż w sierpniu br. W odniesieniu do notowania sprzed roku cukier surowy był tańszy o 22%.
Równocześnie cena cukru białego na giełdzie LIFFE w Londynie wynosiła 329 USD/t - 1 214 zł/t. Cukier biały był o 4,5% droższy niż miesiąc wcześniej, ale o 11% tańszy niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu