Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba tylna górna przezroczysta
2011-12-13 -
Nawóz ActiMag Zboża
2014-01-07 -
Chwytak do balotów BG2000
2015-07-02 -
Prasoowijarka podłączana G5040 KOMBI GOWEIL
2020-07-24
Ołów w żywności. Zmiany w przepisach dotyczących zawartości
W dniu 26 czerwca 2015 roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 2015/1005 wprowadzające zmiany w obrębie najwyższych, dopuszczalnych poziomów zawartości ołowiu w wybranych produktach – podaje FAMMU/FAPA.

Najwyższe, dopuszczalne poziomy ołowiu ustanowione w załączniku do omawianego rozporządzenia będą obowiązywały od dnia 1 stycznia 2016 r.
Środki spożywcze, które nie są zgodne ze wspomnianymi najwyższymi dopuszczalnymi normami i które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2016 r., mogą być w dalszym ciągu przedmiotem obrotu po tej dacie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do konsumpcja.
W odniesieniu do produktów ogrodnictwa wprowadzono zmiany między innymi dla warzyw, w tym w szczególności kapustnych i liściastych, owoców, jak i również soków owocowych oraz koncentratów soków.
