Ołów w żywności. Zmiany w przepisach dotyczących zawartości

W dniu 26 czerwca 2015 roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 2015/1005 wprowadzające zmiany w obrębie najwyższych, dopuszczalnych poziomów zawartości ołowiu w wybranych produktach – podaje FAMMU/FAPA.

Ołów w żywności. Zmiany w przepisach dotyczących zawartości

Najwyższe, dopuszczalne poziomy ołowiu ustanowione w załączniku do omawianego rozporządzenia będą obowiązywały od dnia 1 stycznia 2016 r.

Środki spożywcze, które nie są zgodne ze wspomnianymi najwyższymi dopuszczalnymi normami i które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2016 r., mogą być w dalszym ciągu przedmiotem obrotu po tej dacie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do konsumpcja.

 

W odniesieniu do produktów ogrodnictwa wprowadzono zmiany między innymi dla warzyw, w tym w szczególności kapustnych i liściastych, owoców, jak i również soków owocowych oraz koncentratów soków.



Tagi:
źródło: