Zagraniczny handel mięsem

W okresie styczeń–wrzesień 2024 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych miały największy, bo 20% udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym ogółem.

Zagraniczny handel mięsem
Wartość wysłanych z Polski produktów mięsnych osiągnęła 7,9 mld EUR i była o 5% wyższa niż przed rokiem.

Ponad połowę, bo 51% przychodów w grupie produktów mięsnych generowała sprzedaż zagraniczna asortymentu drobiowego. W okresie styczeń–wrzesień 2024 r. z Polski wyeksportowano blisko 1,7 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego, czyli więcej o 9% niż w analogicznym okresie 2023 r., a przychody z tego tytułu zwiększyły się o 7% do 4 mld EUR. Jednocześnie do Polski sprowadzono 144 tys. ton drobiu, a więc mniej o 10% niż przed rokiem.

Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski w pierwszych dziewięciu miesiącach 2024 r. zwiększył się o 2% do 396 tys. ton, a przychody – o 3% do blisko 2,0 mld EUR. Większy niż przed rokiem o 8% był również zakup asortymentu wołowego i cielęcego, który wyniósł 52,8 tys. ton, a wydatki z tego tytułu zwiększyły się o 14% do 254 mln EUR.

Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 467 tys. ton, tj. o 6,5% więcej niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość wysyłki tego asortymentu osiągnęła ponad 1,5 mld EUR – o 5% więcej. Od stycznia do września 2024 r. do Polski sprowadzono 706 tys. ton produktów wieprzowych, czyli więcej o 2,5% niż przed rokiem za 2,1 mld EUR. Wartość sprowadzonych produktów wieprzowych była większa o 2% niż w tym samym okresie 2023 r.

Około 393 mln EUR wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.


Tagi:
źródło: