Zagraniczny handel mięsem

W pierwszym półroczu 2024 r. sprzedaż zagraniczna mięsa, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych generowała największe przychody w polskim eksporcie rolno-spożywczym. W okresie styczeń–czerwiec 2024 r. przychody z tytułu sprzedaży za granicę mięsa, przetworów mięsnych, tłuszczów i żywca osiągnęły 5,2 mld EUR i były większe o 2,3% niż przed rokiem.

Zagraniczny handel mięsem
Połowę przychodów w grupie produktów mięsnych generowała sprzedaż zagraniczna produktów drobiowych. W okresie styczeń–czerwiec 2024 r. z Polski wysłano mięso, przetwory i żywiec drobiowy o wartości 2,6 mld EUR, czyli większej o 2% niż przed rokiem. Wolumen wywozu tego asortymentu wyniósł 1,1 mln ton i był wyższy o 8% niż w porównywalnym okresie 2023 r. Jednocześnie do Polski zaimportowano 90 tys. ton drobiu, tj. o 15% mniej niż przed rokiem.

Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski w pierwszym półroczu 2024 r. wzrósł o 3% do 271 tys. ton, a przychody uzyskane z tego tytułu zwiększyły się o 2% i wyniosły ponad 1,3 mld EUR. Większy był również import asortymentu wołowego i cielęcego o 6,6%, który wyniósł 34,5 tys. ton, a wydatki z tego tytułu wzrosły o 8% do 161 mln EUR.

Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 308 tys. ton, a zatem więcej o 6% niż w porównywalnym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu przekroczyła 1 mld EUR, tj. wzrosła o 5%. Od stycznia do końca czerwca 2024 r. do Polski sprowadzono 469 tys. ton produktów wieprzowych, czyli więcej o 1% niż przed rokiem za 1,4 mld EUR. Wartość sprowadzonych produktów wieprzowych była większa o 6% niż w tym samym okresie 2023 r.

Około 259 mln EUR, a więc 5% udziału w wartości wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.


Tagi:
źródło: