Wzrósł eksport żywności i mięsa ze Szkocji

Wartość eksportu mięsa na tle wywozu całej żywności oraz napojów ze Szkocji zwiększa się z każdym rokiem. W 2016 r. Szkoci wysłali żywność oraz napoje o całkowitej wartości 5,5 mld funtów, ta więc o 421 mln funtów - 8% większej niż rok wcześniej. Wartość eksportu mięsa wzrosła o 11% do 72 mln funtów.

Wzrósł eksport żywności i mięsa ze Szkocji

Eksport żywności ze Szkocji

 
Jak podaje FAMMU/FAPA, większość sprzedawanego mięsa - 90% trafiła do krajów europejskich. Cały wywóz żywności w ujęciu wartościowym zwyżkował o 22% do 1,5 mld funtów. Eksport mięsa czerwonego ze Szkocji do Niemiec zwiększył się o 23%, a do krajów skandynawskich, Polski oraz krajów bałtyckich wzrósł odpowiednio o 19%, 197% oraz 444%.
 
Wysyłka poza Wspólnotę, zwłaszcza do Afryki Południowej, Hongkongu oraz Tajlandii, reprezentował 5,4% całego szkockiego eksportu mięsa czerwonego. Według szkockich analityków, w dalszym ciągu istnieje realna możliwość zwiększenia wywozu mięsa czerwonego zarówno do krajów unijnych, jak i poza Wspólnotę. Szkoci pracują nad otwarciem takich rynków zbytu, jak Stany Zjednoczone, Chiny oraz Japonia, które oferują duże możliwości zbytu towarów.


Tagi:
źródło: