W czerwcu 2014 roku Brytyjczycy wyprodukowali więcej mięsa wieprzowego, wołowiny oraz drobiu – informuje FAMMU/FAPA.
Produkcja wieprzowiny
Liczba ubojów żywca wieprzowego wzrosła o 3,7% do 772 tys. sztuk, a produkcja wieprzowiny ukształtowała się w granicy 65 tys. ton, a zatem była o 6% wyższa niż przed rokiem.
Produkcja wołowiny
Wytwórczość mięsa wołowego zwiększyła się o 3% do 66 tys. ton mimo mniejszej liczby ubojów bydła niż w czerwcu 2013 r. Na wzrost ten złożyła się głównie większa waga ubijanych zwierząt.
Produkcja baraniny
W czerwcu tego roku Brytyjczycy ubili także 907 tys. sztuk owiec, czyli o 8% więcej niż rok wcześniej. Produkcja mięsa baraniego oraz jagnięcego wzrosła o 5% do 21 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 18.07.14 foto:
Gospodarz.pl