Rośnie cena indyków, a spada żywca wieprzowego, wołowego i kurczaka

W dniach 22-28 października bieżącego roku podrożały tylko indyki. Tanieje żywiec wieprzowy, wołowy i kurczęta.

Rośnie cena indyków, a spada żywca wieprzowego, wołowego i kurczaka
Pod koniec października indyki wyceniono na 0,3% wiÄ™cej niż w poprzednim notowaniu, czyli na 5,44 zÅ‚otego za kilogram. Bieżąca cena Å›wiadczy o jej 3% zwyżce w ujÄ™ciu miesiÄ™cznym i 7% obniżce w porównaniu do 2011 roku.
 
W tym samym przedziale czasowym za kilogram żywca trzody chlewnej trzeba byÅ‚o zapÅ‚acić o 2,7% mniej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, tj. 5,84 zÅ‚otego. W miesiÄ™cznej relacji stanowi to 3 % wzrost, z kolei w ujÄ™ciu rocznym możemy mówić o 15% wzroÅ›cie cen.

W omawianym okresie cena żywca woÅ‚owego wynosiÅ‚a Å›rednio 6,43 zÅ‚/kg, a zatem o 0,3% mniej wobec ceny z ubiegÅ‚ego tygodnia. W zestawieniu miesiÄ™cznym możemy, wiÄ™c mówić o 1% obniżce cen. Natomiast wobec stawek z poprzedniego roku cena zwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ o 8% .

Cena kurczÄ…t brojlerów aktualnie wynosi 3,82 zÅ‚otego za kilogram i jest ona o 1,4% niższa od tej z trzeciego tygodnia października. Obecny puÅ‚ap cenowy jest też o 4% niższy niż we wrzeÅ›niu i o 0,2% wyższy w porównaniu do 2011 roku.  .


Tagi:
źródło: