Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pług obracalny czołowy
2020-08-11 -
Zamgławiacz termiczny TS-36S Masterfog
2020-04-21 -
Musli dla cieląt MICHEL - Musli Protect
2015-04-27 -
Siewnik punktowy Tempo V Vaderstad
2020-04-15 -
Elementy złączne wygrodzeń
2014-01-09 -
Ciągnik KUBOTA M135GX
2013-03-01
Wzrosła produkcja wołowiny w USA
W pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych wzrosła najbardziej w porównaniu z innymi gatunkami mięsa – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja mięsa w USA
W analizowanym okresie Amerykanie wyprodukowali o 4% więcej wołowiny niż przed rokiem. Dla porównania w 2015 r. wytwórczość tego gatunku mięsa w USA obniżyła się do poziomu najniższego od dwóch dekad. Skok produkcji w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. był wynikiem dwuletniej zwyżki pogłowia bydła oraz niskich cen pasz, co zachęciło farmerów do zwiększania wagi zwierząt. Zdaniem specjalistów amerykańskich ekspansja produkcji tego gatunku mięsa będzie kontynuowana w dalszej części roku oraz w 2017 r.
W br. wzrośnie ona być może o 5%, natomiast w przyszłym roku zwiększy się o dalsze 3%. Warto przypomnieć, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wieprzowego w USA zwiększyła się tylko o 0,3%, natomiast wytwórczość mięsa z kurczaków o 2%. W tym samym czasie produkcja mięsa owczego spadła o 2%, co było wynikiem kontynuacji redukcji pogłowia stada owiec w USA.