Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Lampa owadobójcza PLUSZAP 16 ALUMINIUM
2014-01-15 -
Platforma dwuosiowa
2014-09-12 -
Lampy sygnałowe RE0640
2011-12-14 -
Chlorek potasu - sól potasowa 60% K2O
2011-05-08 -
Przyczepa rolnicza T710/1 6t
2016-01-19 -
Nawóz Activ ProWigor Sady
2014-12-19
Wzrosła produkcja wołowiny w USA
W pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych wzrosła najbardziej w porównaniu z innymi gatunkami mięsa – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja mięsa w USA
W analizowanym okresie Amerykanie wyprodukowali o 4% więcej wołowiny niż przed rokiem. Dla porównania w 2015 r. wytwórczość tego gatunku mięsa w USA obniżyła się do poziomu najniższego od dwóch dekad. Skok produkcji w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. był wynikiem dwuletniej zwyżki pogłowia bydła oraz niskich cen pasz, co zachęciło farmerów do zwiększania wagi zwierząt. Zdaniem specjalistów amerykańskich ekspansja produkcji tego gatunku mięsa będzie kontynuowana w dalszej części roku oraz w 2017 r.
W br. wzrośnie ona być może o 5%, natomiast w przyszłym roku zwiększy się o dalsze 3%. Warto przypomnieć, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wieprzowego w USA zwiększyła się tylko o 0,3%, natomiast wytwórczość mięsa z kurczaków o 2%. W tym samym czasie produkcja mięsa owczego spadła o 2%, co było wynikiem kontynuacji redukcji pogłowia stada owiec w USA.
