Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę produkcji zwierzęcej.
W 2024 r. w Unii Europejskiej, pomimo występowania ognisk grypy ptaków HPAI, produkcja drobiu prawdopodobnie wzrośnie o 1,7% i wyniesie 13,6 mln ton. Wzrost produkcji będzie stymulowany dalszą redukcją kosztów pasz i dalszą zwyżką konsumpcji drobiu.
Wzrost liczby loch hodowlanych w UE może wskazywać na początek procesu odbudowy pogłowia świń. W efekcie produkcja wieprzowiny w UE w 2024 r., w porównaniu z 2023 r., prawdopodobnie zmaleje tylko o 0,4% i wyniesie 20,7 mln ton.
Redukcja pogłowia krów mamek, krów mlecznych oraz cieląt i bydła przeznaczonego do uboju zaobserwowana w grudniowym badaniu pogłowia w UE będzie miała przełożenie na niższą produkcję wołowiny. W 2024 r. w UE produkcja wołowiny może być o 2,4% mniejsza i prawdopodobnie wyniesie 6,3 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu